Najpopularnija slagalica rijećiDanas dio standardne ponude preko 90 posto novina u svijetu, križaljke kao da su oduvijek bile tu. Krivo. Još prije 100 godina nitko živ nije ni vidio ni riješio ništa slično. Genijalno jednostavna mentalna igračka duguje svoj nastanak jednom zimskom poslijepodnevu. Toga dana 1913. Arthur Wayne trsio se u svom naslonjaču smisliti nove oblike igara za posebno božićno izdanje novina. Sjetivši se svoga djeda s kojim je svojedobno slagao kocke sa slovima na način da vertikalno i horizontalno bude ista riječ, Waynu je palo na pamet preraditi ideju tako da riječi vodoravno i okomito ne budu iste.

 

Rješavanje je time postalo izazovnije, a u igru je ušlo više riječi.

Prva križaljka na svijetu, nazvana 'Word-Cross' debitirala je 21. prosinca, kako je i planirano. Reakcija čitatelja bila je neočekivano euforična. Toliko im se svidjela nova igra da je Wayne morao smisliti još jednu za sljedeću nedjelju, pa za sljedeću i tako čovjek odsklizao u legendu.

Četiri tjedna nakon prvog objavljivanja, slagatelji u štampariji greškom su umjesto 'Word-Cross' otisnuli 'Cross-Word', naziv koji je ostao u engleskom jeziku sve do danas. No osim što je slaganje križaljke predstavljalo noćnu moru za tiskarske strojeve, prvi sljedeći koji su čupali kosu bili su urednici. Često je trebalo obavljati opsežna redigiranja zbog činjenice da autori križaljki nisu imali nikakvog novinarskog iskustva i stvari su vrvjele greškama.

U početku je samo jedna novina, World, redovito objavljivala križaljke i tko zna do kada bi to trajalo da diplomac sa sveučilišta Columbia, Richard L. Simon, nije jednog dana posjetio svoju baku, strastvenu križaljkašicu. Pitala ga je ima li gdje za kupiti zbirka križaljki. Osim što joj je odgovorio da nema, poduzetnom je unuku istom sinula ideja koja će ga pretvoriti u najmoćnijeg izdavača u Americi. Sljedeći dan otišao je u redakciju Worlda i kupio autorska prava za sve križaljke po cijeni od 25 dolara za komad. Odštampana zbirka rasprodala se gotovo preko noći u 300 tisuća primjeraka i za neodoljivom je slagalicom poblesavila čitava nacija.

Žena iz Chicaga je 1924. zatražila sudski razvod 'jer joj je muž toliko opčinjen križaljkama da više nema vremena za posao'. Sudac je naredio ovisnome mužu da se ograniči na tri križaljke dnevno, a ostatak vremena posveti kućanskim dužnostima. Godinu dana kasnije, zaposlenik njujorške telefonske kompanije ubio je svoju ženu nakon što mu nije znala pomoći oko rješavanja te fatalne slagalice. Nedugo zatim u Budimpešti neki je muškarac počinio samoubojstvo ostavivši za sobom objašnjenje u obliku križaljke. Nitko je nije riješio.

Status ozbiljnog mentalnog izazova križaljka dobiva za vrijeme drugog svjetskog rata kada je počinje štampati ugledni New York Times. Dugo se čelništvo novina protivilo toj 'primitivnoj zabavi', no nakon napada na Pearl Harbour 1941, nekim urednicima učinilo se kako bi mogli uslijediti dugi dani policijskih satova i sjedenja po skloništima. Drugim riječima, kako bi moglo doći vrijeme u kojem će ljudima trebati višak razbibrige.

Uskoro je New York Times postavio profesionalni standard za sve tvorce križaljki: crno-bijeli obrazac mora biti dijagonalno simetričan, crni kvadrati ne smiju zauzimati više od šestine cjelokupnog dizajna, križaljka ne smije imati 'prljava ukrštavanja', tj. teške riječi se ne smiju presijecati. Simpatičan je podatak da kako tjedan odmiče, tako je križaljka sve teža. Onu nedjeljnu često ne mogu riješiti ni hardcore ovisnici.

Smišljanje križaljke vrlo je iscrpan posao od nekoliko dana. Najviše vremena otpada na stvaranje definicija koje se upisuju u kućice. Urednica New York Timesa Eugene Maleska izjavila je da u čitavoj Americi nema više od 600 ljudi koji su sposobni konstruirati ih. Nadamo se da ih ima nešto više koji su u stanju riješiti ih.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy