kulinarski vrhunci Azorskih otokaAzori, otoci vulkanskog podrijekla su najdalje 'europsko tlo' koje pripada Portugalu. Poznati su po mirisnim plantažama ananasa i raznim rukotvorinama, ali prije svega po svom neobičnom pripremanju 'toplog obroka'. Azori su raspršen arhipelag na atlantskoj pučini, a sastoji se od devet većih otoka i njihovih 'satelita. Najveći je Sao Miguel koji je ujedno i najbliži Portugalu, a nalazi se oko 1200 km zapadno od Lisabona. Na njemu i na susjednom otoku Santa Maria živi većina stanovništva.

Krajolik je prelijep i veoma zelen, čak pomalo podsjeća i na Irsku. Posebno su ponosni na svoje cvijeće koje je većinom uvezeno kao i većina biljnih i životinjskih kultura.

Svi otoci su vulkanskog porijekla, a arhipelag je vulkanski i jos uvijek aktivan. Takav krajolik u većini slučajeva je lijep, s mnogim kraterskim jezerima.

Upravo ova jezerca i vulkanske rupe igraju glavnu ulogu u spremanju tradicionalnog jela Asorskih otoka.

Samo 14 kilometara od glavnog grada San Miguela nalazi se mjesto Furnas koje leži na vulkanskom tlu sa mnoštvom prirodnih vrela sumpora, ili kako ih oni zovu 'zemljanih peći'.

U 'zemljanim pećima' pripremaju najčešće složence od raznog mesa i povrća. Način pripreme je jednostavan. Sve namirnice pobacaju u lonac, dobro ga zatvore i zavežu užetom. Lonac stave u vreću koju stegnu konopcem.

Izaberu jednu od mnogih vulkanskih rupa i u nju spuste svoj lonac. Ručak se zatim zakopa zemljom a za kraj užeta zakači se broj kako ne bi slučajno preuzeli tuđi ručak. Za šest do osam sati njihov ručak je gotov, skuhan i spreman za konzumiranje!
(DobreVijesti.info/TotalPortal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy