Iskreno smijanje čuva zdravljeZnanstvenici sa Sveučilišta Lioma u Kaliforniji koji su 2006. godine proučavali interakciju između mozga, ponašanja i imunog sustava otkrili su da iskustva iskrenog smijanja potiču lučenje hormona koji čuvaju zdravlje. Sada, dvije godine poslije isti su znanstvenici otkrili da smijanje snižava razinu štetnih hormona stresa.

 

U svojem su prijašnjemu radu znanstvenici otkrili da radosno smijanje ima iznenađujuće i značajne učinke. Razine dviju vrsta hormona - beta endorfina (odgovornih za ublažavanje depresije) i ljudskog hormona rasta (HGH koji pomaže imunitetu) znatno su porasle dok su ispitanici gledali smiješne video snimke. Kod kontrolne skupine koja nije gledala video nije bilo takvih promjena.

Slično je ispitivanje pokazalo da smijeh smanjuje razine triju stresnih hormona. Razina kortizola, adrenalina i katabolita dopamina znatno se smanjila. Kronično izlučivanje stresnih hormona može oslabiti imuni sustav te uzrokovati razvoj mnogih bolesti smatra doktorica Sandra Mihelčić.
(DobreVijesti/TotalPortal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy