Padobran star pola tisućljećaTehnologija ne mora biti nova da bi bila efikasna, dokazao je padobranac koji je skočio s visine od 650 metara replikom padobrana koji je krajem 15. stoljeća osmislio Leonardo da Vinci. "Točno u 18.58 sam dodirnuo stazu na vojnom aerodromu u Payenneu. Bilo je savršeno", izjavio je Olivier Vietti-Teppa, zaljubljenik u sportsko padobranstvo koji je tako ostvario prvi skok do tla u povijesti takvom napravom.

 

Britanac Adrian Nicholas pokušao je izvesti takav skok 2000. godine, ali je tijekom pada odbacio Da Vincijev padobran težak 80 kilograma i spustio se klasičnim padobranom.

"Nakon iskakanja iz helikoptera na 650 metara od tla, padobran sam otvorio na 600 metara visine", dodao je Vietti-Teppa.

Padobran je izrađen od modernih materijala, prema uputama koje je Leonardo iznio u jednom tekstu iz 1485. godine, uz koji je bila skica piramidalnog padobrana.

"Naprava se sastoji od četiriju jednakostraničnih trokuta dužine sedam metara, napravljenih od platna za padobrane", objasnio je Švicarac. Baza piramide napravljena je od rupičastog platna koje omogućuje uporabu stroja stiskanjem krutog okvira koji je predvidio svestrani renesansni umjetnik.

Ono što je malo nezgodno je činjenica da se napravom ne može upravljati. "Padate onako kako vjetar hoće", rekao je Vietti-Teppa.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy