Kako održati javni govorGrozite li se javnih nastupa i držanja govora sastavili smo vam listu savjeta koja će očarati i najzahtijevniju publiku.
1. Pripremite se
Razmislite o tome što biste željeli reći i kakvoj ćete se publici obraćati. Churchill je često govorio kako mu je bilo potrebno samo 10 minuta da pripremi govor od 2 sata, ali mu je trebalo 2 sata da pripremi govor od 10 minuta...

 

2. Uvodna i završna riječ
Uvodna i završna riječ vašeg govora su najvažnije. Njima se dodatno posvetite. Probajte osmisliti šaljivi uvod koji će odmah zaokupiti pažnju publike. Zapamtite dobar govor trebao bi biti kao mini-suknja. Dovoljno kratak da bude zanimljiv, no opet dovoljno dug da pokrije bitne dijelove.

3. Tijelo govora
Govor bi trebao biti strukturiran. Napravite u crticama kratke bilješke koje biste željeli ubaciti u govor.

4. Citati
Svoj govor obogatite citatima. To će dati dodatnu moć riječima koje govorite.

5. Humor
Smiješne pričice i vicevi idealan su način da zadobite pažnju vaše publike. No, pripazite da oni uvijek budu primjereni prilici.

6. Kontakt očiju
U tijeku držanja govora neka vaše oči lutaju po licima vaših slušatelja s lijeva na desno, tako da publika dobije dojam da se obraćate svima.

7. Bilješke
Na malenim karticama ispišite ključne riječi i fraze koje ćete koristiti, te povremeno bacite na njih pogled kako ne biste nešto zaboravili napomenuti. No, izbjegavajte čitanje cijelog govora s komada papira.

8. Nasmiješite se
Budite iskreni, izbjegavajte laskanje i pretjerivanja, te poklonite vašoj publici smiješak.
(DobreVijesti.info/Totalportal.hr)

 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy