Blaine postavio rekord u držanju dahaPoznati mađioničar David Blaine ove je srijede postavio novi svjetski rekord u držanju daha - pod vodom je bez udisanja uspio izdržati čak 17 minuta i četiri sekunde. Svoj najnoviji poduhvat avanturistički raspoloženi Blaine izveo je uživo, i to u studiju Oprah Winfrey, gdje je njegov skoro 20 minuta dug boravak u posebnoj kugli ispunjenoj vodom pratila i publika.

Nakon što je oborio dosadašnji rekord u držanju daha od 16 minuta i 32 sekunde, koji je 10. veljače postavio Švicarac Peter Colat, opušteni Blaine je rekao da je ostvario svoj “životni san”.

 

Prije ulaska u kuglu s vodom Blaine je udahnuo čisti kisik preko maske kako bi svoju krv zasitio kisikom i iz nje izbacio ugljični dioksid. Naime, pravila Guinnessove knjige rekorda dozvoljavaju kandidatima tzv. postupak hiperventilacije kisikom, no u trajanju od maksimalno 30 minuta.

Dok je u kugli Blaine zauzeo smireni “zen” položaj, popularna voditeljica nije mogla sakriti nervozu, prenosi AP. Oprah se tako cijelo vrijeme vrpoljila u stolici, grizla usne, stavljala glavu među ruke i raspitivala se kod liječnika kraj sebe o brzini otkucaja srca 35-godišnjeg Blainea.

Nakon što je Blaine oborio rekord priznala je da osjeća olakšanje.

- Drago mi je da je gotovo. Ne volim neizvjesnost - rekla je publici tijekom prekida za reklame, dok je Blaineu priopćila da je njegov performans izdržljivosti bio “poguban za živce” promatrača.

Unatoč tome što je osvojio titulu rekordera, Blaine je već najavio svoj idući “projekt” - rušenje rekorda u ostajanju budnim. On trenutno iznosi 11 dana, no Guinnessova knjiga rekorda više ne priznaje takve pokušaje zbog potencijalne opasnosti za zdravlje kandidata.

Držanje daha samo je jedan u nizu pothvata u kojima se do sada okušao taj odvažni mađioničar. Tako se dao živ zakopati na tjedan dana u prozirnom lijesu, više od mjesec dana je proveo obješen u kutiji kraj rijeke Temze u Londonu te je 63 sata bio u bloku leda.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy