Zemlja je imala više mjeseca?Drevni sudar u kojem je nastao Mjesec možda je istovremeno stvorio još neke satelite koji su se na nebu mogli zadržati desetke milijuna godina. A izgledali su više kao Jupiter ili Venera. Novi računalni model pokazuje da su se mali mjeseci možda nalazili u dvjema Zemlja-Mjesec Lagrangovim točkama, područjima u svemiru gdje se gravitacija između Zemlje i Mjeseca međusobno poništava.

Nebeska tijela zarobljena u tim točkama nazivaju se Trojanci i u tom položaju mogu ostati beskonačno ne djeluju li na njih neke vanjske sile. Znanstvenici vjeruju da je Mjesec nastao prije otprilike 4,5 milijardi godina, kada je tijelo veličine Marsa udarilo u Zemlju.

"Divovski udar u kojem je vjerojatno nastao Mjesec u Zemljinu je orbitu izbacio hrpu materijala, a neki su ostaci mogli biti 'uhvaćeni' u Lagrangovim točkama", kaže Jack Lissauer iz NASA-inog istraživačkog centra Ames.

Jednom uhvaćeni, Trojanski sateliti mogli su zadržati svoje orbite i do 100 milijuna godina, kažu Lissauer i suautor studije John Chambers s Instituta Carnegie. Nakon toga bi gravitacija drugih planeta pokrenula promjene u Zemljinoj orbiti zbog čega bi se na kraju mjeseci 'oslobodili' i napustili Zemljinu orbitu ili se razbili o Zemlju ili Mjesec.

"Perturbacije s drugih planeta su vrlo, vrlo male", kaže Lissauer. No, one mijenjaju oblik Zemljine orbite, što mijenja i učinak koji Sunčeva gravitacija ima na mjesece. "To je na kraju i destabiliziralo Trojance", kaže Lissauer.

Drugi model, koji je nastao pod vodstvom Matije Cuka, astrofizičara s kanadskog Sveučilišta British Columbia, pokazuje kako bi na mjestu Trojanskih satelita najdulje ostalo malo tijelo veličine asteroida, promjera od nekoliko desetaka kilometara.

Cuk procjenjuje da su ti "izgubljeni mjeseci" mogli kružiti oko Zemlje milijardu godina nakon nastanka Mjeseca. "Na nebu su mogli izgledati više kao Jupiter ili Venera, nego kao satelit", kaže Cuk. "Podsjećali su na vrlo sjajne zvijezde."
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy