Uz silno zagađenje i skupoću benzina čovjek bi se najradije vozio na zrak. I to je moguće, godinama to već dokazuju ekološki bomboni – automobili francuskog inženjera Guyja Nègre. Francuski znanstvenik je izumio gradski automobil koji ne stvara buku niti širi neugodni miris, a kao pogonsko gorivo troši samo zrak koji nas okružuje.

Konstruktor motora, Guy Nègre, proizveo je motor koji kao pogonsko gorivo troši komprimirani zrak. Njegov se rezervoar puni komprimiranim zrakom uz potrošnju električne energije u vrijednosti od niti dva dolara, nakon čega automobil može voziti deset sati u gradskim uvjetima vožnje, najvećom brzinom od oko 100 kilometara na sat.

Prilikom kočenja automobil uvlači okolni zrak. Zahvaljujući svom sistemu za pročišćivanje zraka koji odstranjuje ugljik, ispušni plinovi ovog automobila čišći su od zraka koji uvlači. Nakon testiranja nekoliko desetaka drugih vozila koja ne zagađuju okoliš, vlasti u Meksiku odlučile su da taj automobil zamijeni 87.000 taksija u Ciudad de Mexicu.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy