Obroci od čije cijene zastaje dahHrana je jedna od osnovnih potreba i dok svi mi u skromnijim okvirima svakodnevno odlučujemo hoćemo li jesti meso ili povrće, postoje obroci od čije se cijene zavrti u glavi. No, isto tako postoje i oni koji takve obroke kupuju i jedu.

 

HAMBURGER NA MANHATTANU
Možda ti je puno dati desetak kuna za hamburger, no postoje oni koji bi, kad bi u tom komadu peciva bilo još nekih 'sitnica', dali i puno više love. Na Manhattanu postoji DB Bistro Moderne u kojem se može naručiti hambić vrijedan 99 dolara. Sigurno se pitaš kakav je to hambi kad se prodaje po tolikoj cijeni. Pa, u sebi ima hrpu mljevenog mesa, čak i tartufe, povrće i dio goveđeg buta, a serviran je na pladnju koji je posut makom i parmezanom. Ovo je dupli hamburger, dok obični stoji 59 dolara. Pa, tko voli, nek' izvoli!

PITA S TARTUFIMA
Godine 2006. jedan je kuhar u sjeverozapadnoj Engleskoj kreirao najskuplju pitu na svijetu. Uz odrezak i gljive, u nju ide i goveđi file vrijedan 1.000 dolara, potom gljive koje se uzgajaju u Kini, i to tako rijetke da ih čuvaju naoružani stražari, a samo one koštaju 3.330 dolara.

Uz sve ovo dodaju se i dvije boce šampanjca iz 1982. godine, a svaka boca košta 4.200 dolara. Na kraju se dodaje crni tartuf te - listići zlata. Cijela pita košta 15.900 dolara, a jedan komad 1.990 dolara.

ČUDESNI TOAST
Godine 1994. je Diane Duyser s Floride primijetila da njen tost ima na sebi oblik Djevice Marije. Tako je bar ona vidjela, a uspjela je uvjeriti i mnoge druge da je udubina na tostu upravo ta slavna sirotica. Tako ga je čuvala punih 10 godina (pravo je čudo da se nije upljesnivio!), a potom ga je 2004. prodala, očito nekim fanaticima, za 28.000 dolara.

KAVIJAR
Kavijar iliti riblja jajašca već su općepoznato jelo od čije se cijene (a nekima i od samog izgleda) diže želudac. Neki smatraju da je dobivanje kavijara užasno brutalan čin. Ulovljenoj ribi se radi carski rez i izvadi ikra. Pod pravim uvjetima, riba se može nakon operacije vratiti u rijeku i tako je se može iskorištavati i nekoliko puta. Za kavijar su krivi Rusi, koji su prvi pretvorili jedenje ribljih jajašca u skupi hit i navalili na ribe po rijeci Volgi. Bogat je aminokiselinama, pa ga posebno vole sportaši.

Jedan od najskupljih kavijara na svijetu je iranski Almas, a dobiva se od jesetri koje su stare od 60 do 100 godina. Posuda od kilogram i pol košta oko 48.750 dolara.

SLADOLED SA ZLATOM
U New Yorku se može kupiti sladoled za 1.000 dolara. Da, dobro ste pročitali. To čudo napravljeno je od vanilije, a prekriveno je listićima zlata te najskupljom čokoladom na svijetu po imenu Amedei Porcelana. Ta čokolada rađena je od posebnih, rijetkih zrna kakaa i, naravno, sadrži 70 posto kakaa.

Možda se pitaš što s listićima zlata? Misliš ih lijepo strpati u džep, pa unovčiti kod zlatara? Ništa od toga, jer se radi o jestivim listićima zlata, dakle - lijepo ih popapaš.

SENDVIČ S PREPELIČJIM JAJIMA
U hotelu u blizini Londona poslužuju najskuplji sendvič na svijetu. Teži oko 45 dekagrama, a košta čak 197 dolara. U sebi ima šunku koja se dimi točno 30 mjeseci, prepeličja jaja, bijele tartufe, polusušene talijanske rajčice te posebno spravljen kruh.

SPEKTAKULARNA BOMBONIJERA
Pola kilograma ove čokoladne poslastice košta 2.600 dolara. Proizvodi se u Cennecticutu, a pravi je Danac Fritz Knipschildt. Može se kupiti jedino ako se naruči unaprijed. Fitzu je tek trideset godina, a kaže da voli praviti čokoladne bombončiće s vrlo gorkom čokoladom unutar kojih je neko meko punjenje izrazitog okusa. Ima i bombonijeru koju je nazvao 'damom' jer je svaka poslastica u njoj različita i nosi nekom žensko ime, kao Helena, Stacy, Jeanette, Sophie, itd.

OMLET S JASTOGOM
U ovom omletu, osim jaja, naći ćete i cijelog jastoga te kavijar, a sve to za 'sitnicu' od 1.000 dolara. Odmila ovaj omlet zovu 'fritaja od milijun dolara'. Priprema se u New Yorku, a može se kupiti i manji omlet za svega 100 dolara.

PIZZA S KAVIJAROM
Dok mi plaćamo cijelu pizzu oko 30 kuna, ona najskuplja na svijetu košta 1.000 dolara ili 125 dolara po komadu. Pravi je Nino Selimaj na Manhattanu. No, ako želiš jesti ovu ekstravagantnu pizzu, moraš je naručiti čak 24 sata unaprijed. Na sebi ima šest različitih tipova kavijara, potom meso jastoga te vlasac.

ŠAFRAN
Šafran je najskuplji začin na svijetu. 45 dekagrama stoji čak 2.700 dolara! Cijena je ovako visoka jer se može brati samo ručno, a potrebno je ubrati oko 75.000 tučaka (kojih svaki šafran ima samo tri!) da bi se dobilo tih 45 dekagrama. Većina ovoga začina dolazi iz Irana, Turske, Indije, Maroka, Španjolske i Grčke. Naravno, cijena često ovisi i o kvaliteti, a visokokvalitetan šafran se prodaje za 15 dolara po gramu.

DIJAMANTNA TORTA
Najskuplji kolač, točnije torta, prodana je u prosincu 2005. za vrtoglavih 1,6 milijuna dolara. No, to ne čudi jer je bila ukrašena sa 223 mala dijamanta. Ovu dijamantnu tortu je jedan japanski slastičar dizajnirao čak šest mjeseci, a trebao mu je jedan mjesec da je i napravi. Treba li napomenuti da je torta bila savršeno jestiva kad se uklonilo onih 223 dijamanta?
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy