Izrasla palma iz Isusova vremenaPalma datulje koju su nedavno uzgojili izraelski znanstvenici na prvi pogled ni po čemu ne izgleda staro, dapače mogla bi krasiti neku modernu poslovnu prostoriju. A ipak riječ je stablu iz vremena Isusa Krista starom oko 2000 godina. Naime, sjeme ove palme pronađeno je u drevnoj utvrdi Masadi između Galileje i Mrtvog mora. Pripadalo je židovskim pobunjenicima koji su zauzeli utvrdu tijekom velikog ustanka protiv Rimskog carstva.

Povijest Izraela zabilježila ih je kao heroje koji su nakon gušenja pobune počinili samoubojstvo kako ne bi dospjeli u ropstvo. Uspjeh je zapanjio botaničare jer je dosad rekord držao kineski lotos koji je u Sjedinjenim Državama 1990-ih izrastao iz sjemenke stare 1300 godina. Biljka je nazvana Metuzalem po najstarijoj osobi iz Biblije. Njezino je sjeme pronađeno u vrču punom sjemenki tijekom iskapanja u Masadi 1960-ih.

Dr. Sarah Sallon tri je godine namakala sjemenku u toploj vodi i gnojivu prije nego ju je posadila. Osam tjedana kasnije ona je proklijala. Testiranje ostataka ljuske sjemenke radioaktivnim ugljikom potvrdilo je da je stara 2000 godina.

Palme datulja izumrle su u Judeji prije oko 1000 godina te Izrael danas uvozi palme. Ako stablo rodi plodove bit će to prvi put u 1000 godina da netko kuša njihov okus. Međutim, stručnjaci će morati pričekati dvije godine kako bi otkrili radi li se o muškom ili ženskom stablu. Ako je Metuzalem žensko stablo moglo bi se upotrijebiti za križanje sa suvremenim palmama.

Židovi su koristili datulje za liječenje bolesti srca, tuberkuloze, probavnih smetnji, upale pluća i niza drugih zdravstvenih problema. U vrijeme Rima povjesničar Plinije opisao ih je kao delikatesu velika i slasnog ploda.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy