Svake godine, treća nedjelja u lipnju posvećena je očevima. Za to je zaslužna djevojčica Sonori Smart Dodd, kojoj je umrla majka. Na sreću, imala je divnog tatu, koji se brinuo za nju i njezino petero braće. Sonorin prijedlog da se jedan dan posveti brižnim tatama prihvaćen je 1910. godine. Izabrala je da to bude mjesec u kojem je rođen njen otac Henry Jackson Smart i time mu pokazala zasluženo poštovanje, ljubav i zahvalnost. Običaj iz Amerike ubrzo se proširio diljem svijeta.

Posljednjih su nekoliko godina očevi više nego ikada uključeni u odgoj djece, idu na porodne te ravnopravno sudjeluju u svim segmentima odrastanja djece. Takvu im je novu ulogu donio današnji način života. Upravo iz ovih razloga, mnogi će očevi na današnji dan dobiti poljubac ili zagrljaj, a možda i dar od svojih najmlađih i najbližih.

Stvari se mijenjaju
Psiholozi su se u prošlosti u proučavanju fokusirali uglavnom na razvoj i odgoj djeteta te ulogu majke. Danas se pak situacija promijenila, te se ističe da očevi imaju podjednake sposobnosti i mogućnosti biti brižni i nježni prema svojoj djeci, baš kao i majke.

Brojna su istraživanja pokazala da je očeva uloga iznimno važna za razvoj djeteta. Ona djeca koja odrastaju uz očeve koji aktivno sudjeluju u njihovom odgoju, u bitnoj su prednosti u odnosu na drugu djecu. Takva se djeca bolje suočavaju s problemima, imaju bolje razvijene vještine i manje problema s ponašanjem, piše Vjesnik.

Ake su najbolji, Talijani najgori
UNICEF je 2006. godine organizirao skup stručnjaka koji je trebao odgovoriti na pitanje - koji su očevi najbolji na sivjetu? Zaključak je bio da su to pripadnici afričkog plemena Aka, iz Konga. Oni, naime, provode čak 47 posto vremena sa svojom djecom, a slijede ih Šveđani sa 45 posto. Najlošije na ljestvici stoje južnoeuropski narodi, posebno Španjolci i Talijani, koji na svoju djecu izdvajaju samo 28 posto vremena.
(DobreVijesti.info/TotalPortal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy