Uskoro ćemo živjeti u svijetu bez bukeTrpanje čepića u uši ili buđenje usred noći zbog laveža pasa uskoro bi trebalo postati stvar prošlosti, tvrde znanstvenici. Naime, tim španjolskih stručnjaka u časopisu New Journal of Physics predstavio je nacrt za 'akustični plašt' koji štiti od zvučnih valova. Tehnologija bi se mogla koristiti za izgradnju tihih kuća, koncertnih dvorana s idealnom akustikom te bešumnih vojnih vozila i podmornica nevidljivih za sonare.

Znanstvenici su ranije već predstavili uređaje koji objekte mogu učiniti nevidljivima. Iako je matematika neophodna za kreiranje zvučnog plašta poznata već nekoliko godina, znanstvenici do sada nisu otkrili kojim bi se materijalima to moglo postići. Prema španjolskim stručnjacima to su tzv. sonički kristali. Za razliku od običnih materijala akustična svojstva tih meta-materijala određuje njihova unutrašnja struktura. Ova osobina može se upotrijebiti kako bi se zvuk kanalizirao oko predmeta koji se želi zaštititi. Drugim riječima zvuk bi obilazio oko objekta poput vode koja teče oko kamena.

Jose Sanchez-Dehsea s Politehničkog fakulteta u Valenciji smatra da taj efekt mogu ostvariti materijali koji se sastoje od sićušnih valjaka. Simulacije su pokazale kako 200 slojeva takvog meta-materijala može potpuno zaštititi objekt od buke, dok bi manji broj slojeva mogao spriječiti prolaženje određenih frekvencija.

"Debljina plašta ovisi o valnim duljinama koje se žele odstraniti", rekao je Sanchez-Dehsea. Materijal još nije proizveden, međutim, znanstvenici vjeruju kako to ne bi trebao biti problem. Štoviše vjeruju da će plašt tišine ući u komercijalnu uporabu prije nego plašt nevidljivosti.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy