Mega karta Državne geodetske uprave ušla u Guinnessovu knjigu rekordaPopularni dubrovački kartozid dimenzija 11x6 m, koji je na dubrovačkim zidinama bio postavljen od 3. listopada do 3. prosinca 2007. godine ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća tiskana karta na svijetu. Dubrovački kartozid koji je bio izložen na zidinama grada gotovo 3 mjeseca krajem 2007. godine prvi je u nizu kartozida koje Državna geodetska uprava u suradnji sa županijama planira izložiti u županijskim centrima. Nakon njega je Krapinsko zagorska županija je dobila svoj kartozid, a u pripremi su i ostale županije Republike Hrvatske.

Dubrovački kartozid je bio vrlo dobro prihvaćen, posebice među mnogobrojnim turistima i turističkim djelatnicima, koji su mnogobrojnim apelima tražili da se karta zadrži jer olakšava rad turističkim vodičima, ali i orijentaciju u prostoru turistima i stanovništvu općenito.

Nakon brojnih upita novinara upućenih DGU o usporedbi veličine dubrovačke karte u svjetskim razmjerima, najbolje mjesto za provjeru je bila Guinnessova knjiga rekorda. 5. lipnja je na adresu Državne geodetske uprave pristigao dopis kojim je dubrovački kartozid postao i službeno najveća karta na svijetu.

Kartozid je jedan od proizvoda koji proizlazi iz baze podataka Državne geodetske uprave, a radi se o novoizrađenim topografskim kartama u mjerilu 1:25.000. Posebna vrijednost ovog projekta u čijem financiranju su pored Državne geodetske uprave sudjelovale i županije, odnosno gradovi i općine, je u činjenici da su ove topografske karte hrvatski proizvod izrađene prvi puta od osamostaljenja RH.
(DobreVijesti.info/Totalportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy