Nešto je divlje u zrakuIstina o feromonima – što su i zašto ih želimo? Iako je koncept kupovine feromona relativno nov, feromoni postoje od kad postoje i ljudi. Stari Egipćani su koristili mirise za poticanje seksualne aktivnosti stoljećima prije našeg doba. No tek od nedavno feromone možemo kupiti i u bočici. Što su zapravo feromoni? Feromoni su kemikalije koje se izlučuju dok se znojimo. Iako nemaju miris ni boju, imaju SNAŽAN utjecaj na ponašanje. Vjeruje se da feromoni imaju jači utjecaj na  seksualnu privlačnost i poriv nego ijedan drugi faktor!

Činjenice o feromonima

Mnogo se zna o feromonima, prvenstveno iz istraživanja na drugima sisavcima, osobito na štakorima. Oni uz pomoć vomeronazalnog organa otkrivaju feromone u urinu drugih štakora i uz pomoć njih uspostavljaju društvene veze, otkrivaju spol drugih štakora i pronalaze partnera. Urin štakora sadrži različite feromone, ovisno o njihovom imunološkom sustavu, pa kod odabira partnera moraju izbjegavati partnere s imunološkim sustavom presličnim njihovom, tako da im potomci budu otporniji na bolesti.

Sveučilište u Coloradu je 1985.g. otkrilo da vomeronazalni organ ima većina odraslih ljudi, te da bi i ljudi mogli reagirati na feromone. Claus Wedekind sa Sveučilišta u Bernu je 1995.g. proveo pokus u kojem je grupi žena dao pomirisati neoprane majce koje su nosili različiti muškarci. Otkrio je da se ženama najviše dopao miris muškaraca čiji je imunološki sustav bio drugačiji od njihovog. Ovim se povukla paralela sa istraživanjima na glodavcima.

Kako djeluju feromoni?

U nosnoj šupljini postoji vomeronazalni organ, jedini tjelesni receptor za feromone. Drugi receptori u nosu ne reagiraju na feromone, no reagiraju na uobičajene mirise, poput parfema, mirisa hrane i sl. Vomeronazalni organ ne reagira na uobičajene mirise, već detektira feromone koji su u stvari bez mirisa i tada potiče biološke reakcije koje utječu na naše ponašanje (uključujući seksualni poriv, strast i odabir partnera).
Znanstveno je dokazano da su muški feromoni povećali prisutnost luteinskog hormona (LH) kod žena, dok su ženski feromoni povećavali razine testosterona kod muškaraca, od čega se kod suprotnog spola povećala seksualna privlačnost prema ženi/muškarcu koji izlučuje ili je namirisan feromonima.

Koji feromoni će djelovati?

Postoje tisuće proizvoda sa feromonima na tržištu, od kojih se mnogi reklamiraju kao najjači, obećavaju „životinjski“ odaziv, no samo su dva faktora bitna. Kako bi bili najučinkovitiji, mora se raditi o ljudskim feromonima (mnogi proizvodi ni ne sadrže ljudske feromone).
Iako neki proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi najjači, jačina ili koncentracija nisu bitni toliko kao optimalna formulacija.
(DobreVijesti.info/Žena.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy