Zubi će se sami popravljati, a četkicu će zamijeniti vodaVodica za ispiranje zuba uništavat će bakterije, a protein koji čini da zubi rastu zatvarat će nastala oštećenja. Zubarska bušilica i četkica za zube bit će prošlost za tri do pet godina, tvrde znanstvenici sa Stomatološkog instituta u Leedsu. Najprije ćemo se oprostiti s četkicom za zube, i to za samo tri godine, jer su istraživači izumili vodicu za ispiranje usta koja ubija sve bakterije koje izazivaju zubni plak. Vodica djeluje u kontaktu sa svjetlošću, a dovoljna je ona s kupaonskog ormarića.

Pacijentima ne prijeti nikakva opasnost ako progutaju vodicu jer je glavni sastojak siguran i već se koristi u proizvodnji hrane, a bakterije ne mogu postati otporne na vodicu.

Bušilica stomatolozima pak više neće biti potrebna jer su znanstvenici otkrili kako ljudsko tijelo stvara zube, a to se saznanje može iskoristiti za popravljanje karijesa na prirodan način, bez potrebe za iritantnim bušenjem i potom punjenjem izbrušenih zuba.

Protein koji su otkrili u Leedsu sam, prirodno, krpa rupe u zubnoj caklini tako što stvara podlogu koja privlači minerale od kojih tijelo stvara caklinu. Način na koji protein izvodi ovu operaciju vrlo je sličan načinu na koji zubi inače rastu.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy