Mlijeko se pilo još prije 9.000 godina Čovjek je pio mlijeko 7.000 prije Krista, ili dvije tisuće godina prije nego se to mislilo, zaključak je studije koju će danas objaviti britanski časopis Nature na svojoj internetskoj stranici. Istraživači koji su istražili više od 2.200 zemljanih lonaca na Bliskom istoku i na Balkanu zaključili su da se mlijeko na tom području dobivalo i čuvalo prije više od 6.500 godina prije Krista.

Goveda, ovce i koze uzgajali su se još u 8. tisućljeću prije Krista, napose zbog vune i mesa, ali i zbog mlijeka. No ovo je prvi put da je pronađen dokaz kako se njihovo mlijeko konzumiralo i prije 5. tisućljeća prije Krista. Najstariji dokazi o potrošnji mlijeka dosad su bili pronađeni u Engleskoj (početak 4. tisućljeća prije Krista) i u Rumunjskoj (5.000 godina prije Krista).

Organski ostatci mlijeka otkrivenog u zemljanim loncima koje je ispitala ekipa Richarda Eversheda sa sveučilišta u Bristolu, u Velikoj Britaniji pokazali su i da je mužnja stoke bila raširenija u područjima na kojima su prevladavala goveda nego na onima koja su pogodovala uzgoju ovaca i koza. Znanstvenici su ispitivali lonce pronađene na sjeverozapadu Anatolije, na jugoistoku Europe (u Grčkoj) i u Ukrajini.
(DobreVijesti.info/Totalportal.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy