Kako uštedjeti gorivo, a da ne vozite k'o tetkaŽelite voziti jeftinije, a da baš ne morate kupiti novi hibridni automobil ili gledati u retrovizoru kako vam vozač iza vas skida sve svece jer se po cesti vučete kao prebijeni pas? Nudimo vam provjerena rješenja kojima možete smanjiti potrošnju i do 35 posto, a da ne vozite k'o tetka. Brzina nije vrlina
Brzina je relativan pojam, neki vozači će na zeleno svjetlo na semaforu startati kao odapeti iz praćke, da bi potom usporili na zakonski dopuštenu brzinu, dok će drugi startati normalno, no većinu vremena provesti vozeći znatno brže od propisane brzine, riskirajući, uz veću potrošnju goriva i dodatni trošak u obliku prometne kazne.

I jedni i drugi ovakvim stilom vožnje mogu potrošiti i do 35 posto više goriva. Normalni start i vožnja do 70 km/h po gradu (u desnoj traci) ili 90 km/h na otvorenoj cesti bez naglih stiskanja papučice gasa učinit će čuda po pitanju potrošnje, a da ujedno svaki drugi vozač neće spominjati vaše roditelje u negativnom kontekstu.

Viši prijenos niža potrošnja
Premda će automobil trošiti manje goriva u četvrtom stupnju prijenosa na 1.500 okretaja nego u trećem stupnju na 2.500, mi bismo ipak preporučili držanje obrtomjera dizelaša oko vrijednosti 2.000 okretaja i benzinaca oko 3.000 okretaja. Vožnja u višem prijenosu pri nižim obrtajima smanjit će potrošnju i do deset posto, no također dugoročno šteti motoru. Provjerite u kojem rasponu vaš automobil razvija krivulju okretnog momenta te obrtaje motora nastojte održavati u tom rasponu.

Gas, kočnica, gas
Planirana upotreba kočnica može značajno umanjiti potrošnju, ovisno o stilu vožnje i do 25 posto. Umjesto da kočite neposredno ispred zavoja, semafora ili zaustavljene kolone, pokušajte predvidjeti razvoj situacije i brzinu prilagoditi potrebi. Ako vam je na križanju kojem se približavate zeleno svjetlo upaljeno već satima, očekujte promjenu u crveno, pogledom pratite čitavu kolonu, a ne samo vozilo ispred sebe i nemojte u zavoj ispred kojeg stoji ograničenje brzine od 40 km/h doletjeti sa 90 km/h. Tajna niske potrošnje je u krstarenju, odnosno vožnji uz što manje korištenja kočnica.

Prostor za razmišljanje
Dok krstarite, ostavljajte dovoljno mjesta od vozila ispred sebe kako biste se lakše prebacivali između brže i sporije trake ili pak pravovremeno reagirali u slučaju opasnosti. Nemojte biti jedan od onih vozača koji prekasno uočavaju probleme i rješenja, pa se, primjerice, prestrojavaju nakon zaustavljanja na semaforu ili daju gas tek kad se već nađu na usponu.

Koristite tempomat
Ako ga imate, pokušajte što češće koristiti tempomat jer će on vožnju učiniti postojanom, bez naglih ubrzavanja, čime možete uštedjeti i do 10 posto goriva. Tempomat će vas također prisiliti da naučite pratiti promet ispred vas kako ga ne biste morali svako malo isključivati. Ukoliko se pak vozite kroz brdovita mjesta, isključite tempomat jer će sustav automatski nastojati održati zadanu brzinu prebacivanjem u niže stupnjeve prijenosa i prekasnim ubrzavanjima, što značajno povećava potrošnju.

Koristite putno računalo ili brojčanik kilometara
Svaki put kad napunite rezervoar, resetirajte kilometar sat i putno računalo. Na taj ćete način moći bolje uvidjeti kada vozite bolje i trošite manje te prolazite više kilometara uz jedno punjenje. Ova tehnika nadzora potrošnje katkad može poslužiti i za ranije prepoznavanje potencijalnog kvara, ako uz isti stil vožnje, primjerice, automobil počne trošiti značajno više goriva.

Upalite klimu, vozite se kao čovjek
Istraživanja su pokazala da nema neke razlike u potrošnji vozite li s upaljenim klima-uređajem ili s otvorenim prozorom. Jedini način da ovdje uštedite jest da ugasite klimu i zatvorite prozore, no onda ćete pri ovim vrućinama zasigurno izgubiti živce, a izgubljeni živci obično znače tešku noga na gasu. Stoga, opustite se, upalite klimu i vozite se kao čovjek.

Zar je sezona skijanja?
Još uvijek niste skinuli nosače za skije, bicikle ili teret s krova? Onda možete slobodno, svaki put kad se zaputite na duži put, kroz otvoreni prozor bacati novčanice jer spomenuti nosači narušavanjem aerodinamike uzrokuju potrošnju i do 20 posto više goriva. Isto vrijedi i za svu onu kozmetičku plastiku koju 'tuneri' lijepe po svojim dorađenim automobilima u obliku kojekakvih krila i spojlera.

Svaki kilogram je bitan
Maleni automobili u načelu troše manje goriva jer su lakši od svojih velikih pandana. Stoga, ako ne želite bespotrebno trošiti gorivo, u prtljažniku nosite sam ono što vam je nužno potrebno. Svakih 50 kilograma bespotrebne mase, ovisno o automobilu, potrošit će dodatnih dva i više decilitara goriva na stotinu kilometara. Također, nemojte puniti svaki put spremnik do vrha, već prema potrebi. Svaki kilogram je bitan.

Automobil u formi
Zračni filter trebalo bi mijenjati bar jednom godišnje, a također se nastojite držati uputa proizvođača kada su pneumatici u pitanju. Šira 'šlapa' možda i izgleda atraktivnije i bolje drži u zavoju, no uzrokovati će veću potrošnju goriva. Odnedavno se nude i štedljive gume s nižim otporom kotrljanja koje koštaju nešto više od običnih, no zato osiguravaju veću ekonomičnost. Ipak, budite oprezni jer ove gume često ne pružaju performanse na razini klasičnih onda kada je najpotrebnije – u opasnim situacijama kada je svaki centimetar zaustavnog puta bitan. Iz sigurnosnih razloga provjeravajte pritisak u gumama, no ne očekujte značajniju uštedu goriva. Pritisak u gumama uvijek bi trebao biti na razini koju je deklarirao proizvođač. Točne podatke možete naći u knjižici vozila ili s unutarnje strane vozačevih vrata.

Dugo stojite? Ugasite motor
Ukoliko očekujete da ćete na semaforu ili u koloni stajati duže od pola minute – ugasite motor. Istraživanja su pokazala da se češćim gašenjem motora može uštedjeti značajna količina goriva (i do 20 posto), a da to ne utječe na trajnost motora. Zapravo, u nekim europskim gradovima u kojima je promet ubitačan vozači su već navikli svako malo gasiti svoje automobile, a i proizvođači razvijaju start-stop tehnologije na svojim novim modelima koje će ovo činiti automatski.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy