Korak do nevidljivostiIstraživači sa Sveučilišta Kalifornija tvrde da su samo korak do potpune proizvodnje materijala koji će ljude učiniti nevidljivima. Materijal može svinuti svijetlo oko 3 D objekata i tako učiniti da 'nestanu'. Taj materijal ne postoji u prirodi, već je stvoren na nano-razini i veličine je milijarditog dijela metra, prenosi BBC. Istraživački tim tvrdi da bi se ovim postupkom i u određenom omjeru moglo izraditi nevidljivo odijelo dovoljno veliko da 'sakrije' ljude.

Ovaj sustav radi na principu na kojem voda teče oko stijene, kažu istraživači. Budući da objekt ne apsorbira, niti ne reflektira svijetlo, osoba vidi svijetlo jedino od iza – što objekt čini nevidljivim.

Novi materijal ima negativnu reflektivnost, te višeslojnu strukturu 'ribarske mreže' koja je prozirna u širokom rasponu valnih duljina. Istraživanje, koje je financirala američka vlada, jednog bi se dana moglo iskoristiti u vojnim operacijama, točnije tenkovima koji bi 'nestajali' pred neprijateljskim linijama. 
(DobreVijesti.info/Net.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy