Sreća nije opipljiva i nemoguće ju je izmjeritiNeurološka istraživanja pokazuju kako pojam sreće nije opipljiv, te je usprkos najmodernijih aparata vrlo teško izmjeriti nečiju sreću, prenosi Deutsche Welle. Sreću je teško definirati. Sa srećom je kao i sa ljepotom. Sve ovisi tko kako na nju gleda. ''Sreća se mjeri osjećajem pojedinca'', objašnjava znanstvenik Robert Sapolsky sa Sveučilišta Stanford.

''Ako nekom slomite nogu, kod njega ćete proizvesti stresnu reakciju. Ali ako pustite Beethovenov gudački kvartet, to kod nekoga izaziva osjećaj sreće, a kod nekog drugog dosade. Previše je pojednostavljeno misliti da je za nekoga sreća komad čokolade, a za drugog kada mu netko masira leđa''.

Teško je definirati sreću. Neki pod pojmom sreće podrazumijevaju kratke trenutke euforije, naprimjer kada iznenada dobijete poklon. Drugi kažu da su sretni kada su dobro raspoloženi. Psiholozi definiraju sreću subjektivnim osjećajem u kojem se jednostavno osjećate dobro - to je i idalno stanje, koje se ostvaruje smislenim i uspješnim životom.

Sreća nije opipljiva i nemoguće ju je izmjeritiKratki odmor u glavi

Oni koji se bave neurološkim istraživanjima analiziraju sreću na zaobilazan način, putem uzbuđenja. ''Bilo da se radi o pozitivnom ili negativnom uzbuđenju, tijelo pokazuje reakcije. To su bijes, sreća ili strah. Čovjek se i u jednom i u drugom slučaju znoji, puls je povišen, te se luče hormoni stresa'', kaže Elisabeth Phelbs sa Sveučilišta u New Yorku.

Ona također kaže kako nije teško nekoga prestrašiti, ali da ne postoji recept kako nekoga učiniti sretnim.

Kemijski gledano sreća se svodi na koktel hormona sreće - dopamina i serotonina. Onaj tko pati od nedostatka serotonina bezvoljan je i dekoncentriran. U najgorim slučajevima tu mogu pomoći lijekovi. Ali, terapeuti radije preporučuju takozvani ''kratki odmor u glavi''.
(DobreVijesti.info/Totalportal.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy