O muškarcima i ženamaJesu li pametnije žene ili muškarci? Tko lakše podnosi bol, a kome brak više godi? Došlo je vrijeme da se razbiju još neke predrasude vezane za muško-ženske odnose.  Donosimo četiri stvari o muškarcima koje možda niste znali, a oduvijek su vas zanimale.

Tko je pametniji?
Iako i žene i muškarci uglavnom misle kako su pametniji muškarci, Adrian Furnham, britanski profesor psihologije na Sveučilišnom koledžu u Londonu, istraživao je i analizirao rezultate studija u kojima su se mjerili i uspoređivali kvocijenti inteligentnije muškaraca i žena, što je pokazalo da nema velikih odstupanja kada je u pitanju IQ, ali je primijetio velike razlike u percepciji inteligentnije. U različitim kulturama pripadnici obaju spolova smatraju inteligentnijima vlastite sinove, očeve i djedove od kćeri, majki i baka. Dok su muškarci skloni precjenjivanju vlastitih intelektualnih sposobnosti, žene se podcjenjuju.

Tolerancija na bol
Oduvijek se smatralo da su žene spremnije od muškaraca u odmjeravanju snaga s bolovima iz same biološke činjenice – agonije poroda. No novija saznanja pokazuju suprotno! Žene osjećaju intenzivnije i 'drugačije' bolove od muškaraca zbog drugačije 'konfiguracije'. Muškarci ipak lakše podnose bol.

Kome više godi brak?
Unatoč uvriježenim mišljenjima da su muškarci ti koji imaju averziju prema bračnom životu, psiholog Neil Jacobson sa Sveučilišta u Washingtonu smatra da bračni život više godi muškarcima.

Žene uglavnom u brak ulaze prepune velikih očekivanja, što vodi u razočarenje. Žene su te koje su sklone mijenjanju svojih osobina jer nastoje udovoljiti tradicionalnoj ulozi supruge, i tako osobine koje je muškarac volio zamijene nekim drugim. Usto, oženjeni muškarci upola manje padaju u depresiju za razliku od udanih žena.

Biološki sat muškaraca
I muškarci imaju biološki sat koji s vremenom postaje sve nepouzdaniji. Kako muškarci stare, u prosjeku gube jedan posto testosterona svake godine, zbog čega se smanjuje proizvodnja i kvaliteta spermija. To je i razlog zbog kojeg stariji muškarci imaju veće šanse da dobiju dijete koje boluje od autizma, shizofrenije i Downovog sindroma.
(DobreVijesti.info/Net.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy