Švicarski avanturist na krilima preletio La MancheŠvicarski avanturist Yves Rossy preletio je jučer iz Francuske u Veliku Britaniju pomoću krila pokretanih mlaznim motorima - a riječ je o prvoj osobi koja je prešla kanal La Manche na taj način. Rossy, pilot koji inače upravlja putničkim Airbusevima, prešao je 35 km između Calaisa i Dovera za 13 minuta, krećući se brzinom od oko 200 km na sat. Kad je ugledao bijele stijene Dovera, Rossy je ugasio motore i otvorio plavo-žuti padobran, te se lagano spustio na englesko polje gdje su ga dočekali brojni znatiželjnici.

"Sve je prošlo savršeno. Pokazao sam da je moguće letjeti poput ptice", rekao je Rossy nakon leta. Švicarski pilot slijedio je rutu francuskog pionira zrakoplovstva Louisa Bleriota koji je prvi preletio La Manche 1909. godine. Rossy se kretao pomoću krila pričvršćenih na njegova leđa s četiri mlazne turbine. On je poletio iz jednog zrakoplova iznad Calaisa s visine od 2,400 metara.

Nakon kratkog slobodnog pada, raširio je krila i uputio se prema Velikoj Britaniji, a budući da njegovo pogonsko sredstvo nema upravljač, jedini način za određivanje smjera je pomicanjem glave i leđa, poput ptica. 49-godišnji Rossy, poznat i kao "Fusion Man", sam je razvio svoja krila, koja su raspona nešto više od 2,5 metara i s gorivom teže oko 55 kg.
(DobreVijesti.info/TotalPortal.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy