Topla šalica dušu grijeVeć samo pridržavanje šalice vrućeg napitka, primjerice kakaa, rezultira navalom pozitivnih, 'toplih' osjećaja prema drugima. Drugi ljudi nam se doimaju dobrima, a mi postajemo velikodušniji. Očekujete li goste, ponudite ih šalicom toplog napitka prije svega, jer ćete tako sigurno probiti led. "Fizička toplina omogućava nam da druge vidimo kao emocionalno toplije ljude, od čega i sami postajemo 'topliji', velikodušniji i otvoreniji", komentirao je za Reuters profesor John Bargh rezultate studije sa Sveučilišta u Connecticutu objavljene u časopisu Science.

Jednostavan test proveden je na dobrovoljcima kojima je u ruke dana šalica tople i šalica ledene kave. Potom su ih upitali o njihovim dojmovima o drugima uz procjenu karakternih osobina. Oni koji su držali toplu šalicu bili su skloniji pripisati 'tople' osobine od onih koji su držali hladni napitak. U drugoj studiji ispitanici su pridržavali tople i hladne obloge, nakon čega im je rečeno da mogu birati između poklona za sebe i poklona za prijatelja. Oni koji su držali tople obloge češće su tražili poklon za prijatelja od 'sebičnijih' hladnih.

Objašnjenje ovakvih reakcija leži, kaže Bargh, u aktivaciji dijela mozga zvanog insularni korteks koji nas vraća u djetinjstvo kada smo se grijali uz roditelje. "Topla kupka, pijuckanje čaja ili kave. Pileća juha. Nije slučajno da volimo te 'rituale' , zaključio je profesor dodajući kako je za održavanje veza bolje ići na kavu nego na sladoled.
(DobreVijesti.info/Net.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy