Nebeski show za Noć vješticaSvemir se 'preslaguje' za veličanstveni zalazak Sunca 31. listopada: mladi Mjesec će se prišuljati iza Venere za još jedan prekrasni 'bliski susret', koji će kasnije upotpuniti i Jupiter. "Poravnavanje" će se najljepše vidjeti u sumrak, odmah po zalasku Sunca: Venera će se pojaviti iznad jugozapadnog horizonta, kao najsvjetliji objekt na nebu, dok će mlađak "izroniti" tek nekoliko stupnjeva ispod nje.

Sljedeću noć, 1. studenog, Venera i Mjesec će se u sumrak pojaviti jedno uz drugo, Venera s desne, Mjesec s lijeve strane. Pogledate li Mjesec, vidjet ćete sliku punog Mjeseca s jarko osvijetljenim "rogovima" mlađaka. To se naziva "Zemljin sjaj" ili " da Vincijev odsjaj", zato jer je Leonardo da Vinci bio prvi koji je objasnio tu pojavu: Sunčeva svjetlost udara u Zemlju i odbija se do Mjeseca, osvjetljavajući njegovu tamnu površinu.

Mnogi kažu da je mladi Mjesec sa Zemljinim sjajem jedna od najljupkijih pojava na nebu. Show se nastavlja 2. studenog s Venerom, još uvijek uskim mlađakom i Jupiterom poredanima u široku prugu preko jugozapadnog neba. To linearno poravnavanje privlači pažnju zbog svjetline: Venera, Mjesec i Jupiter u tim su trenucima najsvjetliji objekti na nebu, vidljivi i čak iz svijetlom zagađenih gradova, čak i u trenutku kada sumrak postane mrkli mrak.

Pratite li svojim prstom tu liniju vidjet ćete kamo "ide" Mjesec. Dolazak noći 3. studenog otkriva da se Mjesec "priljubio" uz Jupiter. Pojava nije svakodnevna, a zasigurno je jedna od ljepših na nebu. Iako je teško pomisliti da ima još, te noći nebeske ljepote tek su uvertira u ono što dolazi.

Pravi show počinje mjesec dana nakon Noći vještica, kada se Venera, Mjesec i Jupiter skupljaju u sićušnu točku na nebu, ne veću od nokta na prstu ispružene ruke. Noć 1. prosinca je najbolja za promatranje, čak i bolja od Noći vještica. Jedino se možemo nadati da se između nas u trenutku nebeskog poravnavanja neće ispriječiti oblaci.
(DobreVijesti.info/Net.hr)

{googleAds}

{/googleAds}


 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy