Energija sunca na vikendici u VinkovcimaStalna poskupljenja energije i energenata nas je dovelo do točke kada sve više razmišljamo o alternativnim izvorima dobivanja energije te korištenje iste. Osim što su ti izvori i ekološki najprihvatljiviji i ne zagađuju okoliš, uštede su izuzetno velike i u nekim slučajevima čak omogućavaju i zaradu. Vinkovčanin Zlatko Horvat je riješio svoje potrebe za električnom energijom na svojoj vikendici kroz sustav solarnih ploča koje pune baterije i na taj način omogućavaju nesmetano korištenje svih potrošaća u vikendici.

Kako kaže, tokom cijele godine bez problema može koristiti rasvjetu, TV i druge manje potrošaće te čak i hidropak koji vikendicu snadbjeva vodom. Sve je sam napravio, složio i pokrenuo u rad još prije sedam godina. Danas razmišlja o kupovini još jedne 300W solarne ploče koja bi omogućila i nesmetano korištenje električne energije i za dugih oblačnih razdoblja. Trenutno Zlatko ima 9 malih i 3 velike solarne ploče, 2 regulatora napona, dvije baterije za skupljanje energije te ima struju tokom cijele godine. Uz to, Zlatko je postavio i malu vjetrenjaču koja također za oblačnih i vjetrovitih dana dodatno nadopunjuje baterije i njoj je dovoljan čak i mali povjetarac kako bi osiguravala dotok energije.

Za sve to je bilo potrebno puno truda i odricanja te izdašnih 40-50 tisuća kuna koje je vremenom izdvojio da bi ovaj sustav besprijekorno radio. Sve je to napravio sam, od slaganja ploća do povezivanja uređaja kablovima kako bi postao neovisan o gradskoj strujnoj mreži. Praktično da je Zlatko priključen na gradsku mrežu, višak energije koji bi proizvodio mogao bi prodavati HEP-u i na taj način zapravo biti i u plusu što se tiče potrošnje energije. Zlatko je spreman svima dati koristan savjet te uputiti na prave adrese za izradu projekta kakav je i on sam napravio.
(DobreVijesti.info/Zlatko Horvat)

Energija sunca na vikendici u Vinkovcima

Energija sunca na vikendici u Vinkovcima

{googleAds}

{/googleAds}


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy