Kreće Google Ocean – program za istraživanje morskih dubinaOceani prekrivaju dvije trećine površine Zemlje i sadrže 80 posto svih životnih vrsta. Međutim, više znamo o površini Mjeseca nego o tajnovitim dubinama morskih voda. Sada bi se to moglo promijeniti jer će Google omogućiti morskim entuzijastima da istražuju dubine oceana iz udobnosti naslonjača. Naime, posljednjom verzijom Google Eartha može se zaroniti pod površinu mora, plivati oko podvodnih vulkana, lebdjeti nad olupinama brodova i krivudati duž morskih rasjeda.

Program sadrži video snimke i fotografije tisuća morskih biljaka i životinja poput kitova i morskih pasa koji se mogu pratiti na njihovim putovanjima zahvaljujući satelitskim uređajima postavljenim na perajama. Podvodni trodimenzionalni svijet stvaralo je više od 25 znanstvenika.

Oceanografkinja National Geographica dr. Sylvia Earle kaže kako ne može „zamisliti djelotvorniji način za poticanje svijesti i brige za plavo srce planeta“. „Po prvi put svi, od znatiželjne djece do ozbiljnih istraživača, mogu gledati svijet, cijeli svijet, novim očima“, dodala je.

Virtualni ocean može se besplatno razgledati pomoću nove verzije Google Eartha koja se može skinuti s Googlove naslovne stranice. Stvoren je sastavljanjem desetaka tisuća satelitskih snimaka. Uključuje 3D zemljovide morskog dna i zaštićenih područja. Predstavlja i povijesne slike koje omogućuju promatranje otapanja glečera, nestajanje jezera i otapanje arktičkog leda.

Slavni voditelj znanstveno popularnih emisija Sir David Attenborough izjavio je kako se na programu mogu vidjeti neka od najrjeđih stvorenja. „Svakako je izuzetna privilegija da možemo istraživati ne samo velike džungle i pustinje već i morsko dno zahvaljujući projektu Google Ocean“, rekao je Attenborough.

Od pokretanja u lipnju 2005. program Google Earth skinut je više od 500 milijuna puta. Google Ocean bit će lansiran u sljedeći tjedan u California Academy of Sciences.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (1)add comment

bakero kaze:

11 Ožujak, 2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy