Otkrivena 'tajna' poruka u džepnom satu predsjednika LincolnaMuzej američke povijesti u Washingtonu objavio je u utorak da je otkrio "tajnu poruku" u džepnom satu predsjednika Abrahama Lincolna koju je jedan urar ugravirao na satni mehanizam. Poruka ugravirana na satni mehanizam izrađen od zlata govori o prvom metku ispaljenom u doba građanskoga rata i o zadovoljstvu što zemlja ima predsjednika: - 13. travnja 1861. Fort Sumter napali su pobunjenici. Bogu hvala, imamo vladu - piše u tekstu ispisanom između nazubljenih kotačića satnoga mehanizma.

Tekst je veoma pomno ispisao i potpisao Jonathan Dillon, urar koji je u travnju 1861. popravljao predsjednikov sat. - Lincoln nije znao da nosi tu poruku u svome džepu - rekao je direktor muzeja Brent Glass. Lincoln je sat kupio kod zlatara u Springfieldu, u Illinoisu, 1850-ih, a u ruke muzeja dospio je više od stotinu godina poslije, 1958. godine.

Urar je 1906., kada su mu bile 84 godine, u razgovoru za The New York Times otkrio da je u unutrašnjost Lincolnova sata urezao riječi: - Prvi metak je ispaljen. Ropstvo je ukinuto. Hvala Bogu, imamo predsjednika koji će se barem potruditi.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy