Splićanin papirnatim avionom 'preletio' čudesnih 54,43 mOno što je za većinu nas jedna od prvih zabava u školskim klupama, 26-godišnjem Jovici Kozlici donijelo je naslov svjetskog prvaka. Na natjecanju Red Bull Paper Wings u Salzburgu splitski student elektrotehnike postao je svjetski prvak u upravljanju papirnatim avionima.

Više od 60 zemalja
Vjerovali ili ne, postoji svjetsko prvenstvo u izradi aviončića iz običnog A4 papira i njihovu bacanju, a naš čovjek je pravi majstor u tome. U disciplini duljina preleta Kozličin je avion preletio nevjerojatnih 54,43 metra, 13 centimetara više od drugoga, predstavnika SAD-a Oplanda.

– Ma riječ je zapravo o odličnoj zabavi. U Salzburg je došla ekipa iz cijeloga svijeta, više od 60 zemalja imalo je predstavnike na natjecanju – kaže Kozlica koji se za tu zabavnu vještinu zainteresirao prije tri godine. – U Splitu je bilo natjecanje i prijatelj mi je rekao da idemo vidjeti što je to. Dođem ja, vidim ekipa baca, ne baš nešto uspješno, napravim avion i rasturim.

Natjecanje se održava u hangaru kako ne bi bilo utjecaja vjetra ili propuha.

Radi kao snimatelj
– Avioni se izrađuju od A4 papira, ali svi imamo isti Red Bullov papir, ne smije biti razlike. Osamdeset posto uspjeha je u izradi aviona. Naravno, treba imati i dobru tehniku izbačaja – objašnjava Jovica, koji se i nije baš naročito pripremao za naslov svjetskog prvaka.

– Nemam u Splitu gdje vježbati. Trebao bi mi zatvoreni prostor duži od 50 metara, a to su samo Spaladium arena i eventualno Gripe – kaže Kozlica koji će se imati čime pohvaliti kolegama na splitskoj K5 televiziji na kojoj radi kao snimatelj.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy