Najveća svjetska zbirka znanjaKad se ne bi znalo što je Google, kako bi bilo neupućenima objasniti čemu služi ta "prazna stranica"? Slična je nevolja objasniti još jednu “praznu stranicu” koja će od 18. svibnja, kad se pušta na korištenje, mnogima biti među stranicama koje posjećuju više puta svaki dan. Bili smo među 300 odabranih iz cijeloga svijeta koji su imali sreću da na desetak minuta iskušaju još nedovršenu uslugu.

Alpha nije tražilica
Usluga Alpha, koju tvrtka Wolfram Research javnosti stavlja na korištenje, nije pretraživač stranica. Upit u retku za traženje ne daje popis stranica na webu, nego daje odgovore kao čvrste činjenice. Umjesto tražilica, Alphi bismo mogli nadjenuti ime – pitalica.

Najprije smo pitali nešto jednostavno: kolika je površina Hrvatske? Odgovor je bio: 56.542 četvornih km (po površini 126. zemlja svijeta). Potom smo pitali tko su hrvatski predsjednici. Odgovor je bio: Franjo Tuđman (1990.-1999.) i Stjepan Mesić (od 18. veljače do danas). Odgovori su šturi, bez dopunskih objašnjenja, fotografija i sličnog. Međutim, činjenično su točni i ne mora se prelistati nekoliko stranica, počevši od Googlea ili Wikipedije, da bi se došlo samo do traženih činjenica.

Statistički podaci o hrvatskom nogometu, s čime smo se hipotetički igrali objašnjavajući u broju od subote način na koji Alpha radi, toj stranici nisu dostupni. Posve je sigurno da će jednoga dana i takve činjenice postojati, kao što je i jasno da će kustosi tih stranica ubrzo morati pružiti odgovore i na cijeli ocean ozbiljnim znanstvenicima trivijalnih pitanja.

Ovoga trenutka teško da bi neki matematičar, fizičar, kemičar, strojar, astronom, demograf, geolog, agroinženjer, tehnolog, biolog, prometni stručnjak, računalni hardveraš ili softveraš, financijski stručnjak, geograf, meteorolog, liječnik, nutricionist, glazbenik... pronašao poneki njemu poznati “džep” iz kojega Alpha ne bi povukla relevantnu činjenicu.

Izravno istraživanje
Mnogo je zanimljivije u Alphi tražiti odnose koji nisu klasificirani. Tako smo u upitni redak upisali riječi “ruža” i “kruška” pa smo u odgovoru dobili njihove rodbinske veze na stablu biljnih vrsta. Analitičari kretanja novca, burzovnih tečajeva, povjesničari i drugi koji nisu nalazili brz način da usporede fenomene koji su se na različitim područjima odvijali u isto vrijeme dobit će ne samo odgovore nego i usporedne grafikone.

Tako smo pogledali usporedne tečajeve cijene zlata s tečajevima nekih moneta, usporedni rast broja stanovnika nekoliko gradova, iz kojih se dobro vide razdoblja stagnacija i naglih napredovanja...

Demografi i statističari bit će oduševljeni jer osim što neće morati prekopavati mnoštvo knjiga i godišnjaka, nego će im Alphine stranice tražene podatke usporediti i pružiti grafičke prikaze iz kojih se može zaključiti mnogo toga novoga!

Kreće u ponedjeljak
Od 5. ožujka kada je Steven Wolfram u svom blogu objavio što se u tajnosti priprema posljednje dvije godine bilo je vrlo malo uputa kako se Alpha zapravo koristi. Dostupno je bilo samo nekoliko iskustava opisanih na webu, a na stanicama su posebno nedostajale upute o tome kako sročiti pitanje da bi se sa što manje zabuna dobilo željeni odgovor.

Pokusnih desetak minuta bilo je vrlo kratko da bismo gubili vrijeme provjeravajući ima li negdje kakva pomoć. Nije je bilo, doznali smo od drugih. Bit će, obećavaju iz Wolframa. Učinilo nam se da je mnogo toga još nedorađeno te da se neće održati obećanje o početku u svibnju. Demantirani smo.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr) - WolframAlpha.com


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy