Belgija - Čokoladni festivalOsim kao prijestolnica EU, domovina Herculea Poirota i poznatih marki piva, Belgija je slavna i po čokoladi. Tri dana trajao je festival gdje su se susreli čokoladoljupci i majstori slastičari sa svih strana svijeta. Belgijanci su proteklog vikenda odali počast čokoladi s 10.000 pralina i natjecanjem čokoladnih skulptura.

Osamdeset priznatih slastičara udružilo je snage i poredalo praline u 25 metara dugačak red, koji je ubrzo nestao pred brojnim posjetiteljima koji su jedva dočekali osladiti se ukusnim delicijama i sve zaliti čašom šampanjca. "Ako je čokolada otkrivena u Latinskoj Americi, pralinu je svijetu darovao Belgijanac Jean Neuhaus", rekao je organizator festivala Baryy Callebaut. Neuhas je 1912. napravio prvi čokoladni omot koji se mogao puniti kremom.

{youtubejw}XebzfHipKO4{/youtubejw}

Poznatu slasticu komercijalizirala je tvrtka Leonidas i tako stavila Belgiju na kartu svijeta svih čokoholičara. Vrhunac večeri bilo je natjecanje čokoladnih skulptura na temu visoke mode. Šeširi, korzeti, broševi, cvijeće – sve je te večeri bilo od čokolade, prekriveno listićima zlata. Pobjednik ovog natjecanja sudjelovat će na finalu u Parizu, u studenom ove godine.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy