Paško Patak slavi 75. rođendanJedan od najpopularnijih likova ikad nastalih u Disneyjevoj tvornici crtića - Pašo Patak - danas je navršio 75. godina. Poput Mickeya i Minnie Mousea, Goofya i Pluta, Donald Duck, odnosno Paško Patak, jedan je od najdugovječnijih i najpoznatijih likova u povijesti crtanih filmova. Walt Disney je lik Paška Patka stvorio šest godina prije Mickeya Mousea, a za razliku od vrckastog miša koji zabavlja uglavnom djecu, Paško Patak od početka je zamišljen kao ponešto "ozbiljniji" crtani lik.

Ipak, koliko god njegove namjere bile ozbiljne, Paško Patak nikad ne uspijeva završiti svoju misiju. Naime, u 75 godina, Paško je promijenio više od stotinu poslova, ali svaki mu se izjalovio. No, što god mu se dogodi, koliko god nisko padne i koliko god izgubi svijet oko sebe, Paško Patak se uvijek diže i pokušava ponovo. Upravo je to, tvrdi Disney, ključ velikog Paškovog uspjeha.

- On je gubitnik, ali ne odustaje. Ako ide dolje, ne ide bez borbe - piše u opisu Patka na službenoj web stranici Disneya.

Paško Patak prvi se put u crtiću pojavio 9. lipnja, 1934. godine u kratkom filmiću "Little Wise Hen" (Mudra mala kokoš), nastalom po uzoru na "Little Red Hen", bajci o marljivom piletu. Prvu "glavnu ulogu" Paško Patak dobio je 1937. godine kao trubadur "Don Donald" u kratkom crtiću čija se radnja odvija u Meksiku, a gdje se prvi put pojavljuje Donna Duck, kasnije poznatija kao "Daisy" (Vlatka Patka).

Paško Patak "glumio" je u 128 filmova, čak više od Mickeya Mousea, a zbog svoje slave ovjekovječen je i zvijezdom na holivudskoj stazi slavnih. Paško je jedini patak koji je osam puta nominiran za nagradu Oscar koju je 1943. godine i osvojio.

Paško je proslavio i svoje nećake,Vinka, Dinka i Hinka (Huey, Dewey, Louie) te ostatak svoje obitelji. Paško je postao poznat diljem svijeta, posebice u Europi, pa ga nalazimo pod raznim imenima; Anders And u Danskoj, Donal Bebek u Indoneziji ili Paperino u Italiji. Od prvog pojavljivanja na filmu glas mu je posuđivao glumac Clarence Nash koji umire 1985. godine. Zamijenio ga je animator Tony Anselmo, kojeg je sam Nash trenirao za ulogu.

Paško Patak pojavljivao se u obrazovnim koliko i u igranim filmovima, a nastupao je i u TV-serijama. Po njemu (i njegovoj obitelji) napravljeni su stripovi, a njegov lik nalazi se i u videoigrici.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (1)add comment

qa kaze:

...
smilies/grin.gif[removed]void(0);smilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gif
 
10 Lipanj, 2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy