Kostarika najsretnija zemlja na svijetuU tzv. Indeksu Sretni planet, koji procjenjuje stupanj ekološke učinkovitosti, stanovnici Kostarike su najzadovoljniji životom, a životni vijek im je drugi, odmah iza kanadskog. Više od 85 posto stanovnika izjavljuje da su "sretni što žive" u toj latinoameričkoj zemlji, piše u istraživanju koje je provela britanske udruga The New Economics Foundation (NEF), koja promovira ekologiju i održivo gospodarstvo.

Kriteriji uzimaju u obzir stupanj zadovoljstva stanovnika, ali i životni vijek i politiku vođenu u korist zaštite okoliša u svakoj zemlji. Prema tome, Kostarika je zauzela vrh liste najsretnijih i najzelenijih zemlja na svijetu, tik ispred Dominikanske Republike.

"U Kostariki životni vijek iznosi 78,5 godina, 85 posto stanovnika kaže da su sretni i zadovoljni svojim životom i zemlja nije daleko od pronalaska ravnoteže između potrošnje i prirodnih izvora", ističe Nic Marks, glasnogovornik NEF-a i jedan od autora studije.

Na drugom mjestu poretka, koji obuhvaća 143 zemlje, nalazi se Dominikanska Republika, još jedan turistički raj na Karibima, a na trećem Australija. Latinska Amerika je najblaženije područje jer zauzima devet od prvih deset mjesta. Velika Britanija zauzima 74. mjesto, SAD zauzima tek 114., a Zimbabve posljednje.

U prethodnom poretku, objavljenom 2006., prvo mjesto osvojilo je otočje Vanuatu u Pacifiku, dok se Kostarika tzada nalazila na drugom mjestu. 
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy