Slušanje tuđeg smijeha i drugih pozitivnih zvukova iz okoline uvjetuje odgovor u području mozga koje se aktivira u trenutku kad se sami smijemo. Smijeh je zarazan: britanski znanstvenici otkrili su način na koji se mozak zarazi veseljem. Znanstvenici s University Collegea u Londonu otkrili su da slušanje smijeha i ostalih pozitivnih zvukova uvjetuje odgovor u području mozga koje se aktivira kad se smijemo.

– Već neko vrijeme znamo da, kad s nekim razgovaramo, često tu osobu nesvjesno oponašamo pa počnemo koristiti iste riječi i gestikulaciju – rekla je znanstvenica dr. Sophie Scott. Sada znamo da se isto odnosi i na smijeh – barem na razini mozga.

U ovoj su studiji znanstvenici puštali serije zvukova ispitanicima i istodobno magnetskom rezonancijom bilježili njihove moždane odgovore. Zvukovi su bili pozitivni, poput smijeha, te negativni, poput vriske. Svi su zvukovi uvjetovali odgovor u premotoričkom korteksu koji priprema mišiće lica za pravilan odgovor. Međutim, reakcija je bila jača kada bi ispitanici čuli pozitivne zvukove, što govori da su oni “zarazniji” od negativnih.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy