Dean Skira, međunarodno priznati dizajner svjetla, projektirao je kuću neobična izgleda, ali maksimalne funkcionalnosti i energetske učinkovitosti. Neviđena igra prirode, arhitekture, funkcionalnosti življenja i svjetlosti, odigrava se u Premanturi, pedesetak metara od mora, u privatnoj kući međunarodno priznatog dizajnera svjetla Deana Skire, vlasnika pulske tvrtke “Lumenart”, čija je poslovna kuća posebna vizualna atrakcija Pule.

Moderno bijelo zdanje u obliku broda, koje je osobno projektirao Skira, vodeći računa o njegovoj maksimalnoj funkcionalnosti i energetskoj učinkovitosti za bolji i ugodniji budući život svoje tročlane obitelji, nakon dvogodišnje izgradnje, završeno je 2004.

Ideja o projektiranju kuće takvog neobičnog oblika nametnula se, kako nam govori njezin vlasnik, zbog parcele od 600 metara četvornih, koju je kupio na natječaju, a za koju nije postojao veći interes, jer nije pravilnoga geometrijskog oblika, da bi omogućio izgradnju objekta s paralelnim zidovima.

Stoga je od prvog trenutka, vođen motom poznatog svjetskog arhitekte Le Corbusiera, želio gradnjom obiteljske kuće napraviti odličnu ”mašinu” za življenje, radeći je po svojoj mjeri i ukusu. Planirajući od samog početka gradnje, od prve faze betoniranja, svaki detalj, pa i rasvjetno mjesto, vodeći računa o praktičnosti, logičnosti kretanja, poslova i kominikacije unutar obitelji.

Odlična izolacija
Kuća brod je tako koncipirana da je krase velike staklene površine, na južnoj strani, što omogućuje stalni prodor sunčeva svjetla i topline, na krovu, gdje je terasa, smješteni su solarni kolektori, vanjski zidovi i fasada imaju odličnu termoizolaciju, u stropovima i zidovima integrirane su sve potrebne instalacije i razvodi koji omogućuju sustav grijanja, hlađenja, centralnog usisavanja, audio-vizualnog emitiranja, magične unutarnje i vanjske rasvjete, kojom se pametno upravlja.
Nadalje, želio je uspostaviti dobar kontakt s vanjskim prostorom, koji izgleda poput botaničkog vrta, pa je na prizemlju terasa, gdje obitelj tijekom ljeta boravi, a koja je samo pet metara udaljena od kuhinje. U cijeloj kući, stambene površine 150 metara četvornih, drveni su podovi, čak i u kupaonici, dijelu terase i dvorištu. Dobroj prirodnoj ventiliranosti kuće pridonosi centralno stubište, koje povezuje dnevne prostore u prizemlju, te spavaće na katu, dok je garaža ispod zemlje.

Praktičan život
Život u takvoj kući je nadasve praktičan, jer, primjerice, od ulaska u nju iz garaže, sve je na dohvat ruke: ormarić za cipele, vješalica, u spavaćim sobama nema garderobnih ormara, već garderobna soba, zatim tu je i “utiliti” prostorija za pranje i peglanje robe, čime se olakšava obiteljski život, rad i obveze.

Zbog neobičnosti kuće, sami Premanturci bili su skeptični, prema njezinoj formi, ali što je obitelji Skira važno jest pohvala struke, arhitekata koji su ovakvo rješenje ocijenili pozitivnim.

Park i okoliš oko kuće u kojem su posađene vašingtonija palme, masline, limun, mandarina, nar, oleandar, ne samo što odiše meditaranskim ozračjem, već je prava “oaza” hlada i svježine u vrućim ljetnim mjesecima. A da sve bude krajnje racionalno i učinkovito, tu je i biološki pročišćivač otpadnih voda, koje se nakon “obrade” koriste za zalijevanje vrta.
(DobreVijesti.info/SlobodnaDalmacija.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy