Gradska tvrtka "Splitska kupališta" za ovu će ljetnu sezonu angažirati 52 spasioca po plažama, što je čak više od četiri puta u odnosu na lanjskih 12. Spasioci će biti raspoređeni na šest plaža - Žnjan, Stobreč, Trstenik, Firule, Ježinac i Slatine, a od ove će godine raditi i u dvije smjene - od 9 do 14 i od 14 do 19 sati. Lani su, inače, radili u jednoj smjeni, od 10 do 17 sati.

 

- Za nekoliko će dana biti raspisan i natječaj, koji će trajati do 1. lipnja, nakon čega će sa startom turističke sezone, 15. lipnja, početi s tromjesečnim radom. Radi se o maksimalnom broju koji nam zakon dopušta, a troškovi spasilačke službe iznosit će 1,2 milijuna kuna - rekao nam je Denis Sinovčić, direktor “Splitskih kupališta”.

Prema informacijama koje smo dobili od Ede Unkovića, direktora tvrtke “Bačvice plaža”, koncesionara istoimene kultne uvale, na Bačama će nad kupačima bdjeti osam spasilaca, dok će hotel “Le Meridien Lav” u Podstrani angažirati njih troje, a nekolicinu i kamp u Stobreču.

Testiranja na Poljudu
Inače, već ove subote počinju testiranja koja provodi Hrvatski Crveni križ za sve zainteresirane spasioce koji će u 12 sati na poljudskom bazenu morati zadovoljiti dvije norme da bi mogli pristupiti tečaju. Prvi je zadatak isplivati 400 metara unutar osam minuta, a drugi izroniti 25 metara na daljinu.

- Tko zadovolji spomenute norme, moći će pristupiti tečajevima za spasioce, koji će se u Splitu održavati od 17. do 23. te od 24. do 30. svibnja. Prva četiri dana predavanja i praksa će se održavati u prostorijama PVK-a “Mornar” na Poljudu, a zadnja tri na moru i u prostorijama Crvenog križa u Viškoj ulici na Bačvicama - informirala nas je Tanja Jurić, regionalna koordinatorica Spasilačke službe HCK-a za Dalmaciju.

Tečaj se sastoji od tri dijela - spasilačkog, u kojemu se uče tehnike spašavanja i organizacije službe, prve pomoći i ekologije. Uvjet za pristupanje tečaju je, osim ispunjenja spomenutih normi i punoljetnost osobe, a nakon njegova završetka, spasioci dobivaju licencije koje moraju obnoviti svake tri godine. Split će prvi u Hrvatskoj organizirati i tečaj za voditelje spasilačke postaje i to od 28. do 30. travnja u prostorima CK-a.

Lani oko 200 intervencija
U Splitu ima 132 spasioca s licencijom. Prema evidencijama, odnosno izvještajima o intervencijama, na području Dalmacije u protekloj je sezoni bilo 200-tinjak intervencija, od čega najviše u slučaju otvorenih ozljeda (porezotine, razderotine i ubodne rane) - njih 67 te 34 otvorene ozljede praćene jakim krvarenjem. Na mjestima i plažama gdje su bili spasioci, zabilježeno je 31 spašavanje i prevencija u moru.
(DobreVijesti.info/SlobodnaDalmacija.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy