Najomiljenija gradska skulptura, ona književnika Augusta Cesarca, puno poznatija pod nazivom "Šetač", od konca lipnja više neće "šetati" samo Trgom slobode već i na osječkim semaforima za pješake. Umjesto dosadašnjih unificiranih motiva "crvenog stajača" i "zelenog hodača", na osječkim pješačkim semaforima svijetlit će silueta "Šetača", a glavni “krivac” za ovaj budući brend grada Osijeka novinar je Glasa Slavonije Tomislav Levak.

- Ideja mi je pala na pamet prije dva mjeseca, kada sam u novinama pročitao vijest o velikoj uličnoj umjetničkoj instalaciji u New Yorku, gdje je jedna izraelska fotografkinja izložila fotografije "zelenih hodača" sa semafora iz niza gradova svijeta. To mi je bilo prvo saznanje kako ti motivi nisu unificirani i odmah sam počeo razmišljati što bi mogli postaviti u Osijeku. Sjetio sam se 'Šetača', koji je zbilja jedan od simbola Osijeka i omiljen je među sugrađanima. Odmah sam kontaktirao autora skulpture, akademskog kipara Stjepana Gračana, i kada sam dobio njegovu suglasnost, krenuo sam u realizaciju - priča Tomislav.

S bratom Krešimirom, koji je grafički dizajner također u Glasu Slavonije, osmislio je novi vizualni identitet pješačkih semafora i projekt predložio čelnicima Grada Osijeka. U suradnji sa Zdravkom Oreškovićem, voditeljem gradskog Odsjeka za promet, i Vedranom Taslidžićem, direktorom tvrtke Elektromodul-promet, koja brine o semaforima u gradu, ishodio je sve potrebne suglasnosti.

Tomislav Levak nam je ekskluzivno pokazao i vizualno rješenje "Šetača" na crvenom svjetlu, odnosno kao "Crvenog stajača". Drugim riječima, motiv "Šetača" činit će kompletan osječki pješački semafor - na crvenom en face silueta, a na zelenom - desni profil.

Također, možda je bitno za napomenuti - oba vizualna rješenja, kao i cijeli projekt, zaštićeni su. Tomislav nam je rekao još i to kako namjerava razviti ovu ideju u brend (suvenir) - majice, kape i slično. No, ipak najvažnije je da taj projekt zaživi kao nešto prepoznatljivo i jedinstveno u Hrvatskoj na samim semaforima i u pješačkim zonama Osijeka.

Predstavljanje novog identiteta prvog pješačkog semafora zakazano je za konac lipnja, u povodu proslave svetih Petra i Pavla, Dana zaštitnika grada Osijeka i to na pješačkom prijelazu u Ulici Hrvatske Republike kod spomenika Augustu Cesarcu, a u roku od nekoliko godina Grad planira jednako uniformirati i svih 400 gradskih semafora.

Bubalo: Za kreativce u ovom gradu uvijek ima mjesta
Gradonačelnik Krešimir Bubalo potvrdio nam je kako je Grad prihvatio ovu ideju te ide s njezinom realizacijom. "Ideja je jako dobra te građane pozivamo na samoinicijativu. Naime, mi svaku ideju koja nam pristigne razmotrimo i svakako da za kreativce u ovom gradu uvijek ima mjesta”, poručio je Bubalo. Idejom je oduševljen i autor originalnog spomenika Stjepan Gračan, a uz motive za pješačke semafore, gradski čelnici već su načelno prihvatili da motiv "Šetača" budu oznaka na pločniku za pješačku zonu.

Glas Slavonije - Nefreteta ZEKIĆ


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy