Bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo tijekom većeg dijela godine, barem u velikim gradovima. No često se vlasnici bicikla suočavaju s problemom drskih krađa koje se događaju na prometnim mjestima usred dana.

Kako bi pokušala riješiti taj problem, ekipa iz Mesh Motiona osmislila je BitLock lokot za bicikl koji ne koristi ključ, a navodno je dovoljno čvrst da izdrži pokušaje krađe.

Kako piše TechCrunch, BitLock se za zaključavanje odnosno otključavanje lokota oslanja na Bluetooth LE/4.0. To znači da korisnici umjesto ključa koriste svoje pametne telefone i aplikaciju BitLock.

Otključavanje putem aplikacije znači i da možete posuditi bicikl prijatelju bez da mu morate osobno uručiti ključ za otključavanje lokota. Dovoljno je podijeliti s njim, putem aplikacije, virtualni ključ za otključavanje.

No osim što čuva bicikl, BitLock pamti i gdje se bicikl nalazi i pokazuje njegov položaj na karti, a može i bilježiti prosječnu brzinu kojom vozite, udaljenost koju ste prošli, kao i koliko ste kalorija potrošili.

Autori tvrde kako bi baterija koja je ugrađena u BitLock trebala izdržati čak pet godina. Naravno, pod uvjetom da vam u međuvremenu ne ukradu bicikl. A kako se to ne bi dogodilo, ekipa iz Mesh Motiona ojačala je lokot toliko da ga nije moguće prerezati ručnom pilom ili kliještima.

Nakon što su im potencijalni korisnici skrenuli pozornost na činjenicu da se lokot ne može otvoriti ukoliko se baterija na pametnom telefonu isprazni, ekipa je osmislila zanimljivu rezervnu varijantu.

Dodali su na lokot dva gumbića koji predstavljaju '0' i '1'. Prilikom registracije svaki korisnik može generirati 16-znamenkasti binarni kod koji može pohraniti na sigurno mjesto. Ako mu pametni telefon nije nadohvat ruke ili ne radi, jednostavno pomoću gumbića upiše niz jedinica i nula i otključa lokot.BitLock još uvijek se nalazi u fazi prototipa, barem dok autori ne skupe potrebnih 120 tisuća dolara (668 tisuća kuna) za pokretanje proizvodnje. To bi im moglo i poći za rukom jer su u svega nekoliko dana kampanje na Kickstarteru uspjeli prikupiti polovicu traženog iznosa.

Ako sakupe ukupan iznos, BitLock mogao bi se na tržištu naći sredinom 2014. po cijeni od 99 dolara (551 kunu).
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy