Osječki automobil na solarno-električni pogon predstavljen je u srijedu na Srednjoškolskom igralištu. Projekt SOELA (solarni električni automobil) izašao je iz radionice osječke Elektrotehničke i prometne škole. Radi se o projetku u kojem sudjeluje pet srednjih škola Tehnička škola Sisak - kao nositelj projekta, Tehnička škola Kutina, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar.

Ovih pet škola imalo je zadatak projektirati i izraditi solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti u okvirnu redovne nastave. Na koncu solarne ploče moraju napajati baterije automobila koji se potom pogoni električnom energijom. U završetku ciklusa pet automobila na solarni pogon sljedećeg vikenda utrkivat će se na Lonjskom polju kod Siska - bit će to prva takva utrka u Europskoj uniji. 

Iako se ne radi o utrci natjecateljskog karaktera, članovi osječkog tima, kojeg čine profesori Mirko Mesić i Tomislav Vdovjak, mentori i učenici 4ET2 razreda koji su uključeni u dizajniranje, izradu i upravljanje automobilom: Matias Knežević (voditelj tima), Marko Ribarić, Danijel Rakić, Filip Topolovec (vozač), Tomislav Turšćak, Luka Žagar, Marko Herceg, Josip Spišić nadaju se kako će upravo njihov solarni automobil biti najbrži i najbolji. 

Inače, projekt je zamišljen kao poticaj novih znanstvenih i tehničkih inovacija i dostignuća učenika kroz izradu solarnog električnog automobila a u konačnici možda će biti temelj potpuno novom zanimanju koje bi se možda moglo zvati "Tehničar za solarna vozila". Projekt je financiran sredstvima Europske unije sa 190 tisuća eura.

(DobreVijesti.info/Osijek-Online.com)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy