Koliko ste puta djetetu dali obećanje, a kada je došao taj trenutak izmislili ste razlog zašto ga ne možete ispuniti? I drugi će vam roditelji priznato isto, ali ovakvo ponašanje može imati dublje posljedice na djetetov razvoj i odnos s vama.

Roditelji daju obećanja iz više razloga, poput potkupljivanja, izbjegavanja konfrontacije ili, primjerice, žele sačuvati dijete od razočaranja. No dječja psihologinja Sylvia Rouss podsjeća da djeca ne zaboravljaju na dana obećanja i ona su još jedan način stvaranja povjerenja i povezanosti s roditeljima. Prekršite li obećanje, dijete vam manje vjeruje. Rouss je izdvojila nekoliko najčešćih obećanja koje roditelji daju i krše nesvjesni posljedica.

1. Neće te boljeti, obećajem.
Bol je vrlo subjektivna stvar. Dok se vama čini da uklanjanje flastera uopće ne boli, dijete će misliti sasvim suprotno. Stoga ga nemojte uvjeravati da cijepljenje nije ništa strašno ili će ogrebotina od pada proći za pet minuta. Radije recite: 'Ovo će mrvicu zaboljeti, ali odmah je gotovo.'

2. Vraćam se odmah
Bez obzira da li ste planirali brzu kupnju, odlazak liječniku ili kavu s prijateljicom nemojte govoriti da se brzo vraćate. Djetetu se, ovisno o dobi, i pet minuta može činiti kao vječnost pa je pametnije dati obećanje koje može shvatiti. Radi li se o popodnevnim satima, recite djetetu da ćete se sigurno vratiti prije nego što bude vrijeme za odlazak u krevet.

3. Igranje s prijateljem organizirat ćemo idućeg tjedna
Ne odgovara vam strka i glama u kući pa ste igranje prebacili za idući tjedan? Pazite što govorite jer klinci pamte sve detalje. Puno realnija i iskrenija varijanta je da odmah pitate majku prijatelja koji dan može doći na igranje kod vas. I toga se onda zaista i držite.

4. Podmićivanje
Ako ste ikada djetetu obećali slatkiš kao nagradu za pospremljenu sobu, pripadate većini roditelja koji na brzi način dobiju što žele bez puno rasprave. Iako ste brzo riješili problem, a djetetu biste i inače dozvolili malu poslasticu, dugoročno si nikako ne pomažete. U takvim slučajevima dijete ne uči biti samostalno i odgovorno te ne zna zašto je trebalo spremiti igračke.

5. Pisanje zadaće
Obećate li djetetu pomoć oko zadaće, nemojte da se to pretvori u vaš zadatak. Morate biti djetetu na usluzi ako negdje zapne ili mu nešto nije jasno, ali ako ne bude samostalno rješavalo domaću zadaću, činite mu medvjeđu uslugu. Kao i sa svim drugim, i za to će vam treba više vremena nego da ju sami napišete, ali sjetite se da nećete uvijek moći sve raditi umjesto njega. Stoga budite iskreni i točno mu tako i recite te ga obavezno pohvalite na kraju.

6. Sutra će biti ljepši i bolji dan
Roditelji u djetetovim očima uvijek mogu sve spasiti i sve učiniti boljim. No, ponekad im treba dati do znanja da to baš nije tako, a ponekad trebati prepoznati da imaju probleme. Umjesto stare izreke i obećanja da će sutra sve biti bolje, upitajte dijete kako je i kakav je dan imalo. Ne zaboravite, ponekad djeci samo treba da ih netko sasluša i zagrli.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy