Proljeće je stiglo. Sada kada možete pospremiti zimsku odjeću i provesti nešto više vremena vani, vrijeme je da smislite kako možete uključiti malo više tjelovježbe u svoj raspored. Ako ste poput većine ljudi, problem je vjerojatno u tome što je vaš dan pretrpan stvarima koje morate napraviti. Više tjelovježbe znači zapravo promjenu nekih navika kako bi dodali više fizičke aktivnosti u svoj dan. Navike može biti teško promijeniti, ali tjelovježba može postati dio vašeg života i bez odlazaka u teretanu.

Ponekad je najbolji način da promijenite svoje ponašanje uvođenje malih promjena u postojeće navike, a ne pokušavati stvoriti potpuno nove navike. Kad je tjelovježba u pitanju, čak i male promjene mogu napraviti veliku razliku.

Evo šest jednostavnih načina da vježbate više bez uvođenja bilo kakvih velikih promjena:

Nosite pedometar. Dodatno hodanje svakog dana je izvrsna vježba. Kako bi vam bilo lakše pratiti svoj napredak, kupite pedometar koji će izmjeriti koliko hodate. Možete ih povoljno nabaviti u većini ljekarni i trgovina sportskom opremom. Na list papira zapisujte koliko hodate svaki dan (ili koliko ste koraka napravili). Kako njihov broj raste, vidjet ćete razliku koju ove male promjene mogu napraviti u vašoj svakodnevnoj tjelovježbi.

Parkirajte daleko. Vjerojatno u nekoliko navrata svakog dana uskočite u auto kako bi otišli nešto obaviti. Kada dođete do parkirališta, parkirajte svoj automobil na mjestu blizu ulaza na parkiralište (najudaljenijem mjestu od vašeg odredišta). Hodanje će dodati samo nekoliko minuta više vašoj kupovini ili bilo čemu što morate obaviti, a tako ćete se ipak malo više kretati.

Prošećite u pauzi za ručak. Izdvojite nekoliko minuta od pauze za ručak te prije nego što počnete jesti, izađite i prošetajte 10-15 minuta. Ne samo da će to biti dobro za vaše tijelo, 15 minuta daleko od e-mailova i telefona koristit će i vašem umu.

Hodajte i pričajte. Ako imate za obaviti neke telefonske pozive, pokušajte ih obaviti u pokretu. Pronađite mjesto u blizini svog doma ili ureda koje nije previše glasno. Kada vidite da imate 15 ili 30-minutni telefonski poziv na rasporedu, izađite iz ureda, šetajte i obavljajte razgovore.

Idite stepenicama. Ne moraju se sve vježbe raditi na otvorenom. Barem jednom dnevno zaobiđite dizalo i idite stepenicama. Tako ćete dodati još jedan odličan način kretanja u svoj dan.

Povedite prijatelja. I konačno, uključite prijatelje. Vama samima može biti teško promijeniti ponašanje, pa nađite prijatelja za vježbanje ili šetnju. Postoje tri dobra razloga da vježbate u društvu. Prvo, kada ste umorni i ne osjećate se raspoloženo za vježbanje, lakše je uvjeriti same sebe da preskočite trening nego nazvati svog prijatelja i reći da biste ovaj puta ostali kod kuće. Drugo, vi i vaš prijatelj možete se međusobno motivirati i dodati vrijeme, udaljenost ili intenzitet u vaše vježbanje. Treće, ako vam je hodanje ili vježbanje dosadno, partner pomaže i da vrijeme brže prođe.

Čak i ako već idete u teretanu nekoliko puta tjedno, ovi savjeti mogu pomoći održavati vašu svakodnevnu tjelovježbu. Možda ćete potrošiti malo više vremena na hodanje svakog dana, ali to će vam se zasigurno isplatiti. Više energije i bolja koncentracija samo su neke od dobrobiti koje time možete dobiti.


Komentari (2)add comment

beba kaze:

...
pročitaj tekst i poštedi nas glupih komentara!
 
29 Ožujak, 2012
Glasovi: -1

a kaze:

...
koji glupi savjeti, kao da imamo vremena okolo hodati do auta i natrag sa računalom teškim nekoliko kg ili printerom recimo koje moramo odnesti negdje.. ili hodati prije gableca 10-15 minuta... pa kad bi onda trebali jesti ako imamo samo 30 minuta za gablec...
 
29 Ožujak, 2012
Glasovi: -1

Napišite komentar

busy