Na našu težinu utječu mnogi faktori koji uključuju i genetiku, ali i način života. U borbi sa skidanjem kilograma, jedenje mikro porcija i mahnito vježbanje nije baš najbolje rješenje, a da ne pričamo o frustracijama i povratnim efektima koje to sa sobom nosi. Stoga donosimo 4 mala savjeta koji ne iziskuju takva odricanja i napore, a mogli bi biti od pomoći.

1. Maknite se od ekrana
Držite li se podalje od ekrana za vrijeme ručka, ili bilo kojeg drugog obroka, osim odmora dobit ćete i dodatni zdravstveni bonus; to vam može pomoći da jedete manje. Sudionici u jednom istraživanju bili su podijeljeni u dvije grupe prilokom ručka: jedni su jeli igrajući se istovremeno na računalu, a drugi su jeli bez ikakvih smetnji. Kada su ispitani o osjećajima sitosti 30 minuta poslije, oni neometani izvijestili su o većem osjećaju sitosti nego grupa koja je jela ispred računala. I ne samo to, kada su kasnije prezalogajili, pojeli su manje.

2. Jedite hranu punu tekućine
Hrana s visokim sadržajem vode kao što su juhe, salate, krastavci, lubenica, pomaže da se osjećate sito i zadovoljno, a sa manje kalorija. (Zanimljivo je da pijenje vode uz jelo nema isti učinak.) Počnete li obrok s juhom ili salatom (koja se nije utopila u umaku) to također može pomoći da jedete manje glavnog jela.

3. Zamišljajte da jedete prije nego pojedete
zamislite ovo: netko u vašem uredu donosi krafne i stavlja ih na mjesto gdje ih ne možete promašiti. No prije nego u prolazu zgrabite jednu, zastanite, zažmirite i zamislite da jedete krafnu... polako. Naravno, vaši kolege mogli bi misliti da ste malo čudni, ali postoji velika šansa da će vas to spriječiti od jedenja onoliko koliko biste inače pojeli. Nedavna studija u časopisu Science otkrila je da ljudi koji su najprije zamišljali jedenje bombona M&M pojeli manje od onih koji su navalili na njih bez vizualiziranja. Istraživači smatraju da je učestalo zamišljanje subjekte naviknulo na hranu, što je dovelo do toga da za njom manje žude. Ili je jednostavno stvar u tome da se razmišljanjem o onome što ćete pojesti, sprječavate od bezumnog jedenja.

4. Uzmite multivitamin
Ne postoji magična tableta za gubitak težine, ali dnevno uzimanje vitamina moglo bi pomoći gubitku kilograma, navodi časopis Eating Well. U studiji na više od 85 pretilih žena u Kini, tim koji je uzeo multivitamine (s 29 vitamina i minerala), a da je pritom nastavio svoju normalnu prehranu, izgubio je u prosjeku oko 1,5 kg kroz šest mjeseci. Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu International Journal of Obesity, dodatak su rastućem području istraživanja koje povezuje vitamine i minerale s mršavljenjem. Jednu moguću teoriju o tome zašto multivitamini mogu pomoći u poticanju mršavljenja, pokazuje Angelo Tremblay, istraživač o pretilosti na Sveučilištu Laval u Quebecu City. On navodi da kada tijelo nema dovoljno vitamina i minerala, javlja se veliki apetit koji potiče da jedete više kako bi nadopunili hranjive sastojke koji vam nedostaju. Ako se s druge strane osigurate nutrijentima, moguće je zadržati apetit pod kontrolom.

 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy