Njoj ne smijete reći da se ne možete dovesti u formu jer ste prešli 30. Ili 40. Ili 50. Vrhunska trenerica i životni guru otkriva kako da dođete do svog cilja i trajno se bolje osjećate. Ova 38-godišnjakinja uvijek je bila jednako posvećena izgradnji samopouzdanja i čvrstih trbušnih mišića. Sve čime se Jillian bavi, uključujući nedavne nastupe kao životnog savjetnika u "Liječnicima", njeni DVD-i, knjige, namijenjeni su da pomognu ljudima u potrazi za zdravijim i sretnijim životom.

Spremna na šalu, te nevjerojatno otvorena, govorila je i o svojim teškim razdobljima, kako je ostala motivirana i snu za koji se bori da postane stvarnost.

P: Vidite li sebe više kao životnog trenera ili fitness trenera?

O: Godinama sam smatrala kako je presmiješno što sam taj neki fitness guru, jer je fitness bio samo alat koji sam koristila kako bi pomogla ljudima poboljšati njihovo samopouzdanje. Za mene, to nikad nije bio isključivo fitness. Uvijek je bilo pomaganje ljudima da budu snažniji.

P: Koja je veza između tjelesne kondicije i samopouzdanja?

O: Oduvijek sam vjerovala da je fitness jedna polazna točka koja pomaže izgraditi sretniji, zdraviji život. Kada je vaše zdravlje odlično i kada ste snažni, sposobni ste preuzeti rizike. Osjećat ćete se sigurniji za traženje promaknuća. Imat ćete više energije kako bi bili bolja mama. Osjećat ćete se vrijedniji ljubavi.

P: Što Vas inspirira da se brinete o svome tijelu?
O: To je u meni. Možete tražiti vanjske izvore motivacije koji će potaknuti promjenu, ali to ju neće održati. To mora biti želja iznutra. Morate se pitati "Zašto to želim?" Želim biti tu za svoju obitelj i osjećati se dobro u svome tijelu. Želim biti primjer. Moj savjet broj jedan je: Zavirite "unutra" i saznajte koje je vaše "zašto". Mene ne zanima čiju ste stražnjicu stavili na zaslon vaše trake za trčanje.

P: Jeste li Vi ikada zalijepili stražnjicu na vašu traku za trčanje?
O: Uvijek sam mislila da je Madonna fantastična i još uvijek to mislim. Sjećam se Linde Hamilton u Terminatoru 2 i razmišljanja, zar stvarno? Scena počinje i ona jednostavno radi zgibove, tada sam razmišljala, ovo je fenomenalno.

P: Koje druge savjete imate da se ostane motiviran?

O: Kada je riječ o vašem "zašto", zapišite ga na papir i stavite posvuda; u automobilu, na telefonu. Podsjećajte se stalno zašto radite to što radite. Zatim uklonite bilo koju svrstu iskušenja. Izgradite sustav podrške, bila to osoba s kojom vježbate ili prijateljica, tako da imate nekog koga ćete moći nazvati kada dođe trenutak slabosti.

P: Može li svatko biti motiviran? Ima li nemogućih slučajeva?
O: Lijenost ne postoji. Lijenost je simptom nečeg drugog. Osoba koja se ne može pokrenuti je osoba koja je depresivna. To je obično prevladavanje nedostatka samopouzdanja ili osjećaja bespomoćnosti. Zato je fitness tako važan. Imate sposobnost pokazati nekome za što je sposoban, i to vrlo brzo.

P: Kako starimo, radi li vrijeme protiv nas?
O: Ja stvarno ne vjerujem u to. Radila sam s ljudima u 50-ima i 60-ima i bilo je vrlo jednostavno skinuti njihove kilograme. Ako živite nezdravo, nekih 10 ili 15 godina sve to još može proći, ali vidjet ćete kumulativne efekte takvog načina života. To se ne događa zbog starenja. Pitanje je što jedete? Kako živite? Biti nesposoban promijeniti nešto, to ne postoji. Nikada nije kasno, ali morate odlučiti promijeniti način na koji živite.

P: Što će još održati naše tijelo mlađim?
O: Spavanje! Stvarno dajem prioritet snu - sedam do osam sati noću. San, seks (zaista je dobar za vaše zdravlje) i zdrava hrana kad god ste u mogućnosti.

P: Gledate li se ikada na TV-u?
O: Televiziju doživljavam kao mašinu za mljevenje mesa. Na kraju dobijete gotov hamburger. Gotovo neprepoznatljivo. U "Luzerima" sam bila lik iz crtića. I zapravo osjećam da su se u "Liječnicima" jako potrudili da me ukrote.

P: Dakle, tko je prava Jillian?
O: Dijelom sam Bridget Jones, dijelom Larry David. Sramežljiva sam, razborita.

P: Što ste?
O: Da, upravo to. Nismo o tome pričali dok sam odrastala. No na mom videu vidite smisao za humor, ranjivost, strast. Govorimo o mršavljenju, ali i nasilničkom ponašanju - jer sam i ja bila maltretirana.

P: Kada ste bili maltretirani?
O: Nije bilo toliko strašno dok nisam došla u srednju školu. Bila sam pretilo dijete i prošla kroz period kada su proizvodili zvukove poput krave kada bih išla niz hodnik i ponižavali me. Djeca mogu biti zlobna. Mama me izvukla iz jedne škole i upisala u drugu, ali kada nosite to obilježje počnete u njega vjerovati. Kada nosite tu energiju, druga djeca ju jednostavno mogu namirisati. Tada sam počela sa borilačkim vještinama. Imala sam test za drugi stupanj - plavi pojas i slomila dvije ploče desnom nogom, slijedeći dan kad sam došla u školu nitko me više nije taknuo. Odjednom sam vjerovala u sebe i cijenila se. Imala sam neki pojam o svojoj snazi, tako da je maltretiranje odmah prestalo.

P: Govorili ste o svojoj borbi da usvojite dijete. Ima li kakvih novosti?

O: Oh Bože, ništa nije bilo toliko teško u cijelom mom životu. Vrlo je komplicirano i vrlo dugotrajno i ja sam predana tom procesu, ali dvije godine poslije, bez velikih novosti. Teoretski, spojili su me s djetetom, sada nastojim da dođe i u moj dom.


P: Kako se smirujete?
O: Joga. Dosta je radim, jer me vodi izvan vlastitog uma. Smatram ju vrlo smirujućom, čini me sretnom. Ma znaš što mislim?

P: Što Vi smatrate najboljim načinom za postizanje zdrave težine?

O: Sve je u tome da jedete bolju hranu. Kad god je moguće, izbjegavajte procesuiranu hranu i hranu koja sadrži puno šećera, masti, soli i umjetnih sladila.

• Fokusirajte se na jedenje uravnoteženih porcija zdravih masti, ugljikohidrata i proteina. Znam da zvuči kao težak zadatak, posebno kada ste zauzeti, ali je važno. Tako da učinite što je moguće prihvatljivijim da jedete zdravije.

• Napunite hladnjak voćem i povrćem koje lako možete uzeti kada ste u žurbi.

• Spakirajte si ručak svaki dan - to će vam uštedjeti novac i bit ćete daleko zdraviji. Ako ste u mogućnosti, pogledajte i u jela dostavne službe. Možda nađete uravnotežene obroke, prikladnih porcija. I stvarno morate razmišljati o kalorijama. Da izgubite težinu morate sagorijevati više kalorija nego što konzumirate, tako da je presudno znati koliko unosite u svoje tijelo svaki dan.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy