Ukočenim mišićima masaža svakako pomaže, ali znanstvenici nikad nisu točno znali zašto. Sada je tim istraživača pokazao da to funkcionira promjenom ekspresije gena - i to prilično doslovno, jer naše tijelo je kodirano da otpušta kemikalije koje ublažavaju bol tijekom masaže. Ako slušate ljude iz svijeta alternativne medicine, oni će vam najčešće reći da se masažom "oslobađaju toksini". Znanstvenici znaju da to baš i nije tako. Stoga je tim istraživača sa Sveučilišta McMaster odlučio pogledati što masaža zapravo radi na razini stanica. Njihova otkrića su ispala prilično iznenađujuća. Kao odgovor na masažu, tijelo mijenja ekspresije gena kako bi smanjilo upale i pomoglo obnoviti mišićna vlakna.

Kako su uopće došli do nečeg takvog? Prvo, odabrali su 11 ljudi koji su biciklirali i to do točke potpune iscrpljenosti. Zatim su nasumično kod svakog odabrali samo jednu nogu i izmasirali ju, dok su drugu su ostavili netaknutom. Taman kad su dobrovoljci pomislili da je bol gotova, istraživači su napravili biopsiju mišiča obje noge, nakon 10 te nakon 190 minuta.

Iz tih biopsija mogli su shvatiti ono što se događalo na staničnoj razini, analizirajući razinu RNA (nRNA) u uzorcima. mRNA djeluje poput glasnika: govori tijelu da poveća ili smanji stopu proizvodnje proteina koji utječu na to kako naše tijelo funkcionira. Ispalo je da je mRNA za one noge koje su bile izmasirane pokazala da su proizvodile više proteina zvanog PGC-1alpha, a manje onoga zvanog NFkB. Što to zapravo znači? Povećane razine PGC-1 alpha dovode do stvaranja više mitohondrija koji pak generira energiju za rast stanica. U osnovi, to povećava stopu obnavljanja mišičnih vlakana. Smanjena razina NFkB s druge pak strane smanjuje upalu.

Stoga, osim što je lijepo i opuštajuće osjetiti ruke maserke ili masera na našem tijelu, masaža uistinu donosi određene dobrobiti. Sada samo treba u to uvjeriti i svog partnera.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy