Spisatelji iz područja znanosti, psihoterapije, književnosti, religije i filozofije otkrivaju svoju definiciju ljubavi. 'Što je ljubav?' Te riječi prošle su godine najčešće upisivane u najpoznatiju svjetsku tražilicu Google. U pokušaju da se jednom zauvijek odgovori na to i jednostavno i kompleksno pitanje, Guardian je okupio spisatelje iz područja znanosti, psihoterapije, književnosti, religije i filozofije da daju svoju definiciju.  

Fizičar Jim Al-Khalili: Ljubav je kemija  Biološki gledano, ljubav je moćno neurološko stanje poput gladi ili žeđi, samo je trajnije. Mi govorimo o slijepoj i bezuvjetnoj ljubavi nad kojom zapravo i nemamo kontrolu. To i ne iznenađuje, jer ljubav je u svojoj osnovi kemija. I dok je požuda seksualna želja s rokom trajanja, prava ljubav za sobom povlači čitav niz kemijskih reakcija u mozgu - feromone, dopamin, serotonin, oksitocin... Međutim, iz evolucijske perspektive, ljubav se može promatrati kao alat za opstanak ljudske vrste koji nam pomaže da održavamo dugoročne odnose i  rađamo i odgajamo djecu.  

Psihoterapeutkinja Philippa Perry: Ljubav dolazi u mnogim oblicima  Za razliku od nas, ljudi iz starih vremena nisu imali samo jedan naziv za nekoliko emocija. Mi danas sve zovemo ljubav, a prije je svaka emocija imala svoje ime. Primjerice, eros, kada je riječ o seksualnoj ljubavi, ili agape, kada je riječ o najčišćem obliku ljubavi. Mi sve to danas zovemo ljubavlju. Sve to donekle i jest ljubav, ali je nemoguće očekivati da vam sve moguće oblike ljubavi ispuni samo jedna osoba. Zato i imamo obitelji - da se emotivno međusobno upotpunjavamo.

Filozof Julian Baggini: Ljubav je strastvena posvećenost  Dijelom je nemoguće dati odgovor na pitanje što je ljubav, jer ljubav nije jedna stvar. Ljubav za roditelje, partnere, djecu, zemlju, susjede, Boga... Sve te ljubavi imaju različite kvalitete, a svaka ima i svoje varijante - slijepa, jednostrana, tragična, uporna, prevrtljiva, uzvraćena, zavedena, bezuvjetna. No u najboljem izdanju ljubav je naša odluka, odnosno naša strastvena posvećenost nekom odnosu koji njegujemo i razvijamo. Zato je ljubav puno više nego sam osjećaj. Ljubav je strastvena posvećenost.  

Spisateljica Jojo Moyes: Ljubav je pokretač svega  Što je ljubav, ovisi o tome kakav je vaš status. Ako ste sigurni u ljubavi, onda vam je ona potrebna poput zraka. Ako je trenutačno 'nemate', ona je opsesija na granici boli. Ljubav je pokretač svih velikih priča - ne samo romantičnih, nego i svih drugih. Najviše fascinira ona točka prije konzumacije ljubavi, ona točka u kojoj je sve istodobno i izvjesno i neizvjesno.

Časna sestra benediktinka Catherine Wybourne: Ljubav je slobodna, ali obvezujuća  Ljubav je lakše iskustveno doživjeti nego je riječima definirati. Kao teološka vrlina koja dolazi od samoga Boga, ljubav povezuje sve ljude – od susjeda i prijatelja, do najbližih članova obitelji pa i nas sa samima sobom. Ljubav se krije u djelima ljubaznosti, velikodušnosti, dobrote i žrtvovanja sebe za druge. Ljubav je jedina stvar koja nikoga ne može povrijediti, iako mnogo može koštati. Paradoks je ljubavi taj da je istodobno slobodna, ali nas obvezuje više nego išta u životu. Ljubav je najveći blagoslov.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (1)add comment

albina kaze:

...
Ljubav je jedina vrijednost koja se dijeljenjem povećava!
 
12 Siječanj, 2013
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy