Nakon što je program Osječkog ljeta kulture 2014. počeo sinoć izvedbom izvrsne predstave Balon u punom dvorištu Kazamata, u nedjelju, 29. lipnja u 21,00 sati na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi službeno i svečano je otvoren OLJK.

Tom prigodom 199 pjevačica i pjevača iz ukupno devet osječkih zborova, pod ravnanjem dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković, našlo se ujedinjeno u hrvatskoj prazvedbi atraktivne afričke kantate Zimbe! skladatelja Alexandra L' Estrangea. Redatelj večeri mladi je Ivan Kristijan Majić.

U ime organizatora OLJK-a, Grada Osijeka, svečanom otvorenju i izvedbi nazočni su bili gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić, zamjenici gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham (ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora OLJK-a) i Denis Ambruš. Zgrada Rektorata za tu je prigodu dobila i novo, privremeno ruho - atraktivnim svjetlima obojana je u šarene afričke boje.
 
Afrička kantata Zimbe! (što na svahiliju znači "Pjevaj"), skladana je za mješoviti zbor, dječji zbor i jazz kvintet. “Zimbe! predstavlja sjajan spoj tradicionalne afričke pjesme, jazza, popa, zapadnoeuropske zborske tradicije i "world music". To je format koji spaja pjevače svih dobi i nacionalnosti diljem svijeta. Hrvatska praizvedba ujedinjuje pjevače iz više sjajnih osječkih zborova i stvara do sada neviđenu, zborsku sinergiju, idealnu, upravo za svečanost otvaranja festivala Osječko ljeto kulture.

Pročitajte više na www.OsijekOnline.hr


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy