Ako samo jedna riječ treba opisati ljubav, tada je to umjetnost. Umjetnost je voljeti, gledati s nekim u istom pravcu, ali i znati kada smo zaista došli do kraja puta. Upravo ta vrsta umjetnosti stanuje na zagrebačkom Gornjem gradu i nosi ime: Muzej Prekinutih Veza. Da kraj može biti dobra odluka u životu svjedoči dvoje umjetnika koji su krajem svoje veze započeli jednu potpuno novu priču. Producentica Olinka Vištica i kipar Dražen Grubišič, prekid svoje veze pretvorili su u jedinstveno mjesto na svijetu koje je nastalo razmišljajući što učiniti sa svim stvarima koje su si poklanjali u godinama zajedničkog života.

Skupljajući predmete nakon raskida veze i potičući prijatelje da doniraju svoje, vrlo brzo su probudili zanimanje svojim projektom. Zbirka muzeja je ubrzo nakon svog prvog predstavljanja 2006.godine  krenula na svjetsku turneju, te kroz godine posjetila Argentinu, Njemačku, UK, SAD, Singapur... 2010. godine vrata muzeja su napokon otvorena, a Zagreb je dobio mjesto koje ima snažan odjek u svijetu i nezaobilazna je stanica stranih turista koji s velikom interesom već godinama posjećuju muzej i šire njegovu priču diljem svijeta.

Nebrojeno puta smo se pitali što bi bilo kada bi zidovi mogli govoriti... Zidovi ovog muzeja zaista govore i na vrlo slikovit način pripovijedaju o prošlim ljubavima i svim onim trenucima kroz koje prolazimo kada ljubav više ne stanuje na istoj adresi. Muzej prekinutih veza mjesto je gdje kraj ima novi početak, prošlost- budućnost, a bivša ljubav novu adresu. I dok hodamo njegovim prostorijama jedino što pronalazimo su podsjetnici na neke prošle trenutke i ljude koji su krenuli dalje.

Oslobađajući se emocija i uspomena kroz doniranje predmeta u ovaj muzej, kraju svoje ljubavne priči dajete sasvim novu dimenziju. I dok ju promatraju i čitaju sve generacije diljem svijeta, ovaj umjetnički projekt živi i uspijeva u svojoj misiji.

Tekst: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy