Jedan od najvećih portugalskih pjesnika Fernando Pessoa jednom je rekao: ''Većina ljudi misli o svojim osjećajima, dok ja osjećam mislima''. Što je poznati pisac i pjesnik htio reći tom tezom i kako je on to osjećao mislima, imat ćemo prilike saznati u danu posvećenom njegovom stvaralaštvu koji će se održati u sklopu Dana Portugala. Od 11.- do 14. lipnja prostorije Kulturnog informativnog centra u Zagreb (KIC) rezervirane su za Dane Portugala. Sjajna prilika za sve interesente za portugalsku kulturu, jezik, kinematografiju ili običaje.U zaista bogatom i zanimljivom programu koji će se održavati u poslijepodnevnim i večernjim satima, imat ćemo prilike uživati u mirisima i okusima portugalske kuhinje, naučiti jezik, slušati predivne zvukove fado glazbe i pogledati nekolicinu filmova.

U KIC Foto galeriji imamo prilike vidjeti izložbu 'Portugalska putovanja i susret civilizacija'  koja je sastavljena od trideset plakata ilustriranih reprodukcijama povijesnih zemljovida portugalskih putova, fotografija, crteža i dokumenata. Ona predstavlja široku panoramu portugalskih pothvata, potrage za istočnim zemljama i njihovim bogatstvima.

Zadnji dan bit će u potpunosti posvećen fadu, tom izuzetnom glazbenom žanru koji budi emocije svojim tužnim tekstovima i melodijama. Prikazat će se film 'Amália', o životu portugalske ikone i kraljice fada Amálie Rodrigues. Radi se o biografiji njenom privatnog i profesionalnog života, od djetinjstva i siromaštva, pa sve do ostvarenja međunarodno priznate karijere. Glumi ju Sandra Barata Belo koja je za ulogu Amálije dobila nagradu najbolje glumice na Festivalu Golden Globes u Portugalu.

Kako zvuči fado na hrvatski način, u pratnji  portugalskog gitarista Pedra Abereua imat ćemo priliku čuti kroz nastup Ivane Cvitanušić, studentice portugalskog jezika i književnosti s kojom se završavaju Dani Portugala. Ovaj kulturni događaj omogućen je organizacijom Veleposlanstva Republike Portugal u Republici Hrvatskoj, Camões- Instituto da Cooperação e da Língua, Centro de Lingua Portuguesa Instituto Camões de Zagreb , Kulturno informativnog centra i TAP Portugala.

Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy