Prva subota u lipnju spojila je sve ljubitelje umjetnosti i glazbe radi obilježavanja jednog sasvim novog projekta na našim prostorima. Riječ je o svjetskom pokretu Wallpeople koji je nastao 2009. godine u Barceloni kroz ideju dva kreativca Pabla Quijana i Davida Marcosa. Njihova zamisao je bila promicati kreativnost ljudi vraćanjem umjetnosti na ulice, kao i korištenje javnog prostora za umjetničko izražavanje.

45 gradova potvrdilo je svoje sudjelovanje, a osim Zagreba i Rijeke, prvi put sudjeluje i New York, Rio de Janeiro, Ciudad de Mexico, Berlin, Sydney. Ovogodišnja tema izložbe je glazba, a svi slučajni ili namjerni prolaznici u blizini Tehničkog muzeja u Zagrebu mogli su svjedočiti vrlo zanimljivim djelima ruku naših umjetnika. Uvjeti sudjelovanja temelji su se na pravilu da umjetnik mora na svoj način reinterpretirati neku pjesmu, glazbenika, koncert i to kroz medij po vlastitom izboru. Tako se u Zagrebu moglo vidjeti od ilustracija, kolaža, fotografija, tekstova, postera, pletiva pa do žičanih predmeta i interesantnih instalacija.

Mnogi sudionici i posjetitelji ove zanimljive ulične izložbe, na licu mjesta su pretvorili svoju kreativnost u djela koja su na kraju krasila zagrebački zid. Radovi su se fotografirali, a nekoliko desetaka najboljih šalje se u bazu u Barcelonu gdje će se napraviti zajednička knjiga iz svih gradova koji su sudjelovali u projektu. Događaj je i snimljen, pa će se od dobivenih materijala snimiti zajednički film.

U dobroj atmosferi uz zvukove glazbe i razmjenu ideja, u 20 sati je izložba završena, a svi sudionici skinuli su svoje radove i vratili ih kućama, ili razmijenili s ostalim umjetnicima. I sudionici i organizatori mogu se sa zadovoljstvom osvrnuti na ovaj projekt, jer su podržali umjetnost na najljepši mogući način i dokazali kako zaista nema granica.

TEKST: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy