Nakit je već tisućljećima dio ljudske civilizacije, uključen u način života i umjetničku izradu. Ono što mnogi smatraju tek modnim detaljem, zapravo je puno više od toga. Svaki umjetnik koji stvara komad nakita pokušava naglasiti svoju vlastitu individualnost, ali i osobnost osobe koja ga nosi.
Postoji jedna stara istočnjačka izreka koja glasi otprilike ovako: Nevidljiva crvena nit povezuje one kojima je suđeno da se sretnu, bez obzira na vrijeme, mjesto ili prilike. Nit koja ih povezuje može se rastegnuti, zapetljati, ali nikada prekinuti.  

Inspirirani nevidljivom crvenom niti, autori(ce) koji su članovi i članice Kluba Prijatelja Nakita u galeriji Greta u Zagrebu predstavili su jednu sasvim osobnu izložbu. Izložbu o viziji međuljudskih odnosa, intimnim trenucima i najdubljim mislima. Nadahnuti crvenom niti koja je bila polazna točka, stvarajući ideju  svaki autor(ica) dao(la) je svoj osobni pečat promišljajući o simbolu riječi i odnosima koji su ih inspirirali da oblikuju nakit u priču koja  će najbolje opisati njihovu povezanost s ljudskim veza.

Za izradu nakita korišteni su različiti materijali, od koralja i srebra, do plutenih čepova, brodskog užeta, žice, staklenih perli, dijelovi lutaka, pluto, bakra i mesinga...  Svaki od njih priča priču o umjetnosti, dizajnu i potrebi da se jedna nevidljiva crvena nit zapetlja u naše živote i poveže nas.

Neki od umjetnika/ca koji su izložili svoje komade nakita su Zdravka Radić, Vanja Selak, Ana Čavić, Petra Podnarčuk, Isabelle Bianchi Marchesseau, Ružica Božić... Svi su oni dio neprofitne udruge Klub Prijatelja Nakita koja djeluje na području kulture i umjetnosti, te ima cilj da poveže umjetnike i sve zainteresirane koji dijele istu ljubav prema izradi suvremenog nakita, te žele razmjenjivati i poticati kreativne ideje. Više detalja o djelovanju same udruge, njihovim članovima i aktivnostima možete pročitati na blogu http://klub-prijatelja-nakita.blogspot.com

Tekst: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy