Kulturna scena u Hrvatskoj bogatija je za dvoje mladih umjetnika iz Brazila, Raquel i Vicentea koji već neko vrijeme borave u Zagrebu i Rijeci. Tijekom rezidencijalnog programa završili su video instalaciju The 4th State, te umjetničku monografiju Neven.

Raquel Versieux je brazilska umjetnica koja se u svom radu koristi medijem fotografije, kolaža, crteža, video instalacija i performansa. U Rijeci je bila fokusirana na rudnik ugljena, jer se njen rad zasniva na istraživanje odnosa između ljudi i krajolika, vjerujući kako postoji neravnoteža između shvaćanja Kulture i Prirode. Tijekom svog boravka u Rijeci surađivala je s mnogim mladim umjetnicima razmjenjujući ideje i koristeći prirodne resurse za ostvarenje istih. Njezino istraživanje krajolika dovelo ju je do potrage za geometrijskom pravilnošću u prirodnom okruženju, te je u stalnoj potrazi za krajolikom koji nije uređen ili kako sama umjetnica kaže ''nije viđen, nalazi se na margini, kako i društva, tako i vidokruga.''

Vicente Pessoa je grafički dizajner  koji preispituje odnos između jedinstva i mnoštva. Njegov rad je kombinacija tradicionalne kulture i simboličke vrijednosti brojeva , ukazujući na stvarnost kojoj prethode dvojnosti, dvosmislenosti stvari i suprotnosti. Tijekom boravka u Hrvatskoj surađivao je s Raquel u izradi video instalacije i dovršavanja knjige Neven na kojoj rade od kraja 2012. godine.

Oba djela, The 4th State i Neven fotografijom i crtežima predstavljaju spoj njihovih različitih stajališta o temama kao što su simbolika prirode, međuljudski odnosi, društvene vrijednosti i tijek vremena. Ističu kako su jako zadovoljni boravkom u Hrvatskoj, poznanstvima koje su stekli, te suradnjom s hrvatskim umjetnicima. Rezultat njihovog rada možemo vidjeti  na otvorenju izložbe i prezentaciji u ponedjeljak, 22.travnja, u 18 sati u prostoru Kulturno informativnog Centra (KIC), Preradovićeva 8 u Zagrebu.

Tekst: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy