''Sve što možeš zamisliti je stvarno''- jedna je od slavnih izreka Pabla Picassa čija ćemo remek djela imati prilike vidjeti na izložbi u Klovićevim dvorima u Zagrebu koja se otvara 23. ožujka i traje sve do 7.srpnja.  Zamislili smo, i stvarno je... Pablo Picasso je u Hrvatskoj!

Jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća rođen u Malagi u Španjolskoj, većinu svog života provodi u Parizu. Svoju životnu priču otkrit će nam kroz slike, skulpture i fotografije s kojima ćemo otići na putovanja kroz vrijeme. 'Čovjek s kapom' (1895), 'Portreti muškarca' (1902-1903), 'Nedjelja' samo su neki od najpoznatijih djela koji će biti postavljeni kronološki i prikazati razne stilske izražaja od poznatog plavog i ružičastog razdoblja, preko protokubizma (tzv. sintetičkog kubizma), klasičnog razdoblja, istraživanja Afrike, nadrealistične faze i samih kasnih radova. Dio izložbe će biti posvećen i velikoj Picassovoj ljubavi, Hrvatici Dori Marr koja se bavila fotografijom i bila inspiracija za mnoga njegova djela.

Za sve ljubitelje vizualne umjetnosti, bit će organiziran i popratni programi pa će se tako u Galeriji održavati razna predavanja vezana uz lik i djelo autora, koji je jedan od najvećih inspiracija umjetničkim krugovima, istraživačima i svim ostalim interesantima za njegov život i stvaralaštvo.

Tekst: Dolores Marčetić


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy